Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Banedanmark og Offentlighedsloven - I (Jernbanen i dag)

af Christian Bruun, 13/2 2016, 19:23 (2988 dage siden) @ UTJ

Hvad er det for et brud på Lov om offentlig forvaltning der harceleres så kraftigt over ?

Banedanmark er, som enhver anden statslig virksomhed, forpligtet til at give borgerne -efter konkret anmodning- indsigt i en række dokumenter, og det sker jo tydeligvis også. Banedanmark har ingen forpligtelse til at lægge dokumenter ud til fri afbenyttelse på deres hjemmeside, bortset fra egentlige virksomhedsbeskrivelser.

Hvis en godsvirksomhed -eller andre økonomisk involverede for den sags skyld- ikke ønsker oplysningerne liggende offentligt tilgængelige, er det jo netop korrekt forvaltningspraksis at fjerne dem fra hjemmesiden, og alene udlevere dem, når nogen ønsker aktindsigt. Man kan så diskutere om Banedanmark jvnf. lovens § 30 reelt bør kontakte de berørte godsvirksomheder inden aktindsigt bevilliges for at sikre at der ikke sker udlevering af oplysninger af væsentlig økonomisk interesse. -Men det er jo også muligt at de gør det, og det måske fører til "censureringer" af dokumenterne. Disse "censureringer" kan man jo så klage over jvnf. lovens § 37, men man skal jo nok kun forvente et medhold hvis der er tale om oplysninger der reelt er centrale i forhold til ens oprindelige henvendelse, og at deres offentliggørelse ikke er af betydning for andre parter.

Synspunktet om at "oplysningerne alligevel er hos så mange parter, at de ikke kan holdes hemmelige" er ikke noget man forvaltningsmæssigt kan bruge til ret meget. Banedanmark giver oplysningerne til dem der har brug for dem, men hvad disse parter eller deres medarbejdere efterfølgende gør med dem, er uden for Banedanmarks kontrol. Det berettiger ikke Banedanmark til at se stort på eventuelle andre hensyn.

Vil man i øvrigt vide præcist hvorfor TKG er fjernet fra Banedanmarks hjemmeside, kan man jo, med henvisning til Lov om offentlig forvaltning, spørge Banedanmark om dét.

Vi har i Danmark et relativt velfungerende demokrati, og vi har en række værktøjer -blandt andet lov om offentlig forvaltning- der sikrer en høj grad af gennemsigtighed, men at tro at "det offentlige" er forpligtet til at lægge alle tænkelige og utænkelige dokumenter frit tilgængeligt på internettet, er altså en misforståelse.

Med venlig hilsen
Christian Bruun


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak