Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Hurup Thy stationsskilt, hvorfor yderligere stedbetegnelse

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 5/3 2011, 13:08 (4793 dage siden) @ Tommy Nilsson

Det var også min første tanke. Et opslag i Morten Flindt Larsen´s "De Danske Statsbaner Stednavneforkortelser" viser dog, at der kun har været 1 station ved navn Hurup (Thy).

Det bliver mere og mere underligt og "langhåret". Der eksisterer (mærkeligt nok) kun ét sted i Danmark, der hedder Hurup (kilde www.kms.dk).

Tæt ved Flensburg ligger på tysk område en nedlagt station benævnt Hürup. Men da Hurup Thy først blev stationsby EFTER at vi havde mistet Sydslesvig i 1864, har hhv Hurup og Hürup aldrig været "danske" stationsbyer samtidig.

Udover Hurup (Thy) findes der kun ét sted i Danmark, hvori "Hurup" indgår og det er i "Øster Hurup" i Østhimmerland. Men her har jo aldrig været station. Og dog: Det har været tæt på. Der er jo faktisk vedtaget en lov om, at der skulle anlægges en jernbane Aars-Arden-Terndrup-Øster Hurup (Lov af 20.03.1918; koncession 03.06.1919). Og det projekt var langt fremme – i hvert fald på tegnebrættet. Jeg har så sent som i sidste uge haft en sporplan for Arden station i hånden. Sporplanen, som var ”fuldstændig detaljeret”, viste i mindste detalje, hvorledes Arden stations spornet ville komme til at se ud, hvis den nævnte bane skulle optages på stationen.

Så nu skal vi til at gætte: Et eller andet sted i DSB har der på et eller andet tidspunkt efter 1919 siddet en person med en vist overblik og denne person har udtalt noget i retning af: ”Øh, når I nu alligevel skal til at bestille nye skilte til Thybanen, så husk lige at få ændret Hurups skilt fra ”Hurup” til ”Hurup Thy”, så er vi fri for, at der sker forvekslinger mellem ”Hurup” og den kommende station ”Øster Hurup””.

Som sagt: Det er rent gætværk. Men der må da for pokker være en grund til at ”man” på et tidspunkt omdøber Hurup til Hurup Thy. Måske skulle vi spørge Lokalhistorisk Arkiv for Sydthy (opdigtet navn). De må da vide det. Man kan da heller ikke forestille sig at omdøbe f.eks. Svendborg til Svendborg Fyn uden en eller anden grund.

Men hvorfor der er ”to mellemrum” har vi stadig ikke et bud på. Mon de har et bud på det i Hurup ;-)

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Svenska-lok
E-maskinernes sidste tid på Sjælland
E-maskinernes sidste tid på Sjælland

Denne artikel af Henrik Madsen udspringer af en brevveksling vedrørende tenderen til DSB E 978, der i mange år henstod på Godsbanegården. Artiklen fortæller om de sidste E-maskine ture i 1. distrikt og lidt om Kong Frederik den IX´s begravelse.

Læs mere

Jernbanebøger

Orientekspressen

Orientekspressen. Pris 250 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak