Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Med MT 167 Aabenraa - Roedekro 1976

af Steen Larsen, Søborg, 12/10 2010, 18:36 (4916 dage siden)

I paasken 1976 havde mine foraeldre lejet et sommerhus i Soenderjylland og det skulle blive mit foerste moede med de Soenderjyske jernbaner. Min morfar havde en sammenklappelig cykel (den kunne foldes paa midten) som han fra tid til anden fragtede med mine foraeldres bil til vores sommerhus paa Sjaellands Odde. Jeg spurgte morfar om jeg kunne laane cyklen paa vores paaske ferie og det maatte jeg selvfoelgelig gerne. Dermed var min aktionsradius foroeget ganske betragteligt. Som stor knaegt var det ingen sag at cykle en 50-100 km paa en dag, ihvertfald ikke hvis maalet var jernbaner og lokomotiver.
Under ferien gik cykelturene til bl.a. Soenderborg, Tinglev, Toender, og Aabenraa. En af dagene i Aabenraa stod MT 167 oprangeret med et godstog til Roedekro. Jeg kom i snak med lok-foereren som snart spurgte om jeg ville med paa lokomotivet til Roedekro. Sikke et spoergsmaal!

Aabenraa - Roedekro banen blev aabnet i 1868 af Schleswigsche Eisenbahn Aktien Gesellschaft. Soenderjylland var kommet under tysk herredoemme efter at Danmark havde tabt krigen i 1864. I 1883 overgik banen til den Königliche Preusische Staatseisenbahn Verwaltung og i 1920, efter genforeningen, overtog DSB driften af den 6.7 km normalsporede jernbane. Udover endestationerne Roedekro og Aabenraa var der et trinbræt ved landsbyen Rise.

Paa Jernbanen.dk findes en artikel "Sønderjyske jernbaneminder" som ogsaa omhandler detaljer fra banen efter 2. verdenskrig.


[image]

Aabenraa station 1976. Persontrafikken paa straekningen blev indstillet i 1971 men godstransporten fortsatte endnu en aarraekke.

[image]

MT 167 paa Aabenraa station 21.04.1976

[image]

MT 167 undervejs mellem Aabenraa og Roedekro

[image]

Nej - Selvom lok-foereren var saerdeles venlig holdt vi dog ikke fotostop. En af de foelgende dage tog jeg opstilling ude i landskabet afventende MT 167 med sit daglige godstog.

[image]

MT 167 paa straekningen. Laengere fremme er der noget der ligner et spir? Er det Rise? Maaske en laeser kan hjaelpe?

[image]

Her er vi ankommet til Roedekro. MTeren loeber om og foretager en del rangering og opstiller et godstog som fortsaetter sydpaa:

[image]

MT 167 Roedekro.

Jeg takker for turen og fortsaetter til fods de knap 7 km ad banestraekningen tilbage til Aabenraa hvor min cykel venter.

Mvh
Steen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

Den Store Jernbanebasar

Den Store Jernbanebasar. Pris 60 kr.

Læs mere

Tagcloud

nattog liggevogne sovevogne spisevogne barvogne postvogne rejsegodsvogne styrevogne dobbeltdækkervogne remise maskindepot station banegård hovedbanegården IC2 IC3 IC4 godstog persontog materieltog arbejdstog Nærumgrisen veteranbaner jernbanefotos jernbanebilleder Movia rangerlokomotiv havnebane industrispor skinnebusser Øresundstog intercity intercitytog intercitylyn tog DSB Arriva Lokaltog

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak