Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

På skinnecykel i Sverige (Generelt)

af Hans Christian Davidsen ⌂, Flensborg, 29/8 2017, 22:24 (2424 dage siden)

[image]
En fascinerende måde at opleve den stille, men store svenske natur på, er at leje en skinnecykel på en af de nedlagte jernbaner i Sverige.
Der findes flere rigtig flotte strækninger i Sverige, hvor der udlejes skinnecykler - eller »dressiner«, som svenskerne kalder dem. På dansk er en skinnecykel et køretøj til en jernbane, der drives frem på samme måde som en almindelig cykel, mens en dræsine (igen i dansk sprobrug) drives frem med et håndtag. Næsten alle steder i Sverige er det dog cykler, der udlejes. Du skal blot spørge efter en »dressin«. Sådan er der små forskelle på vore skandinaviske sprog.

[image]

Nogle af de strækninger, der kan anbefales, er Bengtsfors-Årjäng i Värmland samt Romelåsens Dressincykling og Broby-Glimminge, begge i Skåne - og derfor blot en times eller to timers kørsel fra København. Nogle foregår på normalsporede jernbaner, andre på smalsporede - som for eksempel strækningerne Hultsfred-Målilla og Viserum-Aggatorp-Hultanäs-Åseda nord for Växjö i Småland.

[image]

Den 27 kilometer lange strækning mellem Åseda og Virserum er en stor oplevelse - især fordi den går igennem et naturreservat og dybt ind i de smålandske skove. Man har derfor gode chancer for at se dyr, blandt andet elg, men det kræver for det meste, at man holder nogle pauser undervejs. Den rytmiske lyd (nogle vil sige monotone lyd) fra skinnecyklen, skal nok holde dyrene og stilheden på afstand. Men gør du holdt ved nogle af de nedlagte stationer eller rastepladser undervejs - eller endnu bedre: midt på strækningen - er chancen for at se dyr større.

[image]

Strækningerne Hultsfred-Målilla og Viserum-Aggatorp-Hultanäs-Åseda drives af foreningen Smalspåret. Foreningen kører også veterantog på strækningen på udvalgte datoer - især i weekender og i ferier. Disse dage vil man så ikke kunne køre skinnecykel - af indlysende grunde. Det er de typiske svenske motorvogne, der kører på strækningen. »Dadelkasser« kaldes de populært blandt jernbanefolket, fordi de med deres runde former foran og bagtil ligner de små kasser, man fik dadler i førhen.

[image]

På Hultsfred-banen begynder man på holdepladsen ved Målilla sanatorium. På den sydligere Åseda-Virserum-strækning kan man lægge ud begge steder. På stationen i Virserum er det muligt at leje skinnecykel uden at have bestilt i forvejen. Lægger man ud i det sydligere Åseda, tilrådes det at bestille skinnecykler senest dagen i forvejen. Her findes kun et lille skur, som en venlig dame fra foreningen Smålsporet kigger forbi, når man har bestilt. Har man ikke bestilt, vil der være lukket. På stationen i Virserum sidder dog nogle unge mekanisk begavede mænd og betjener udlejningen - mekanisk begavede, for det er dem, der vedligeholder cyklerne. De holder åbent mellem klokken 9 og 19 fra den 3. juli til den 19. august. Uden for denne periode er du nødt til at reservere i forvejen.

[image]

Hultsfred-Målilla-strækningen er knap 12 kilometer lang, mens Viserum-Aggatorp-Hultanäs-Åseda er 27 kilometer lang. Man behøver ikke at være trænet for at kunne klare den længste strækning tur-retur - det vil sige 54 kilometer - frem og tilbage på en dag.
En skinnecykeltur er perfekte for børnefamilier - og alle andre. Især jernbaneentusiaster. Der er noget at se på undervejs - blandt andet gammel jernbanemateriel, der holder på sidesporet i Hultanäs og foran Virserums smukke træ-station.

[image]

Viserum-Aggatorp-Hultanäs-Åseda går primært genem tyst svensk nåle-, men også løvskov. Strækningen er smukkest syd for Virserum, hvor man cykler lige forbi bredderne på søerne Virserumssjön og Hjortöström. Et rigtig stykke postkort-Sverige.

Hvad sker der, når man møder andre undervejs? Tjah, banen er jo ensporet, så nogen må jo løfte deres skinnecykler af sporet for at give plads til den modkørende trafik. Her er reglen den, at trafikken fra Åseda må vige for trafikken fra Virserum. Mellem Målilla og Hultsfred er det trafikken fra Målilla, der skal vige.
Og husk: Når du krydser en vej, skal du holde tilbage for trafikken - og trække skinnecyklen over, når der er fri bane. Man kan også køre forsigtigt over, selv om svenskerne helst ser, at du stiger af cyklen.

[image]

Reservation på Viserum-Aggatorp-Hultanäs-Åseda kan ske på telefonnummeret 0046 (0) 495-108 08. På Hultsfred-Målilla kan man reservere på turistbureauet ved at sende en email til turism@hultsfred.se eller ringe på telefon 0046 (0)495-24 05 05.
Priserne varierer fra 150 svenske kroner for to timer til 300 svenske kroner for en hel dag (2017-priser). Der kan kun sidde en voksen på hver cykel. Man kan dog have mindre børn med. Børnene sidder så på en lille træplade på cyklen. God tur - det er en herlig ferieaktivitet og en anderledes måde at opleve den dejlige svenske natur på.

[image]

--
Hans Christian Davidsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak