Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Fremtid som lokofører? (Generelt)

af Lasse Toylsbjerg-Petersen, 17/11 2017, 09:23 (2324 dage siden) @ andersj

Der er ingen tvivl om at der vil være lokomotivførere på fjernbanen i mange år endnu, men hvor spændende jobbet bliver når toget næsten kører selv kan man jo så diskutere. Næste generation S-tog bliver muligvis førerløse hvis CBTC udrulningen går bare nogenlunde.

Førerløse tog på fjernbaner med ETCS (Baseline 3.4.0) ventes muligt indenfor 5 års tid, men vil i de næste mange år, ikke være billigere, end en dygtig lokomotivfører. Førerløs drift giver en mere "ujævn" drift, og koster derfor ekstras energi i acceleration og ekstra slid på bremserne, når hastigheden skal sættes ned. Der går mindst 10-15 år, inden det bliver et realistisk alternativ - og så kommer hele "service delen" oveni.

Et forsigtigt bud er nok mere, at rangering og placeringskørsler kan foregå førerløst engang efter 2030. Omsat til konkret eksempel: Et regionaltog fra Kalundborg kører med fører til Østerport, der står føreren af, og holder pause, mens toget kører på vendespor eller til Helgoland og vender. Mere vildt bliver det nok ikke i overskuelig fremtid.

Mvh
Lasse


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


DSB A145

Jernbanebøger

Holbækegnens Mergelselskab, Hannerup Mergelleje

Holbækegnens Mergelselskab, Hannerup Mergelleje. Pris 150 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak