Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Sidespor på Vestbanen

af K.B.Andreasen, Midtsjælland, 21/3 2011, 19:41 (4778 dage siden) @ jesper
redigeret af K.B.Andreasen, 21/3 2011, 19:51

Det er helt korrekt at kalde det for Vestbanen da vi her snakker om Statsbanen Vestbanen og ikke privatbanen Varde Nørre Nebel Jernbane, i daglig tale Vestbanen. (Ja bevares ved godt at det er ordkløveri ;-) )

Men du har helt ret. Det er det gamle sidespor Dyndet Grusgrav (Dy), det blev som navnet antyder brugt til grustransporter fra Dyndet Ås, som i øvrigt er en udløber af den meget grusholdige Køge Ås. Begge disse er i dag stort set gravet væk, bortset fra enkle steder. For Dyndets vedkommende skete dette allerede midt i 1920´erne, hvorefter rollen overgik til Mogenstrup Grusgrav. Sporet blev taget op i slutningen af 1920´erne.
Smalsporsbanen forbandt Kværkeby med Bjerget som også er en Ås nord for Kværkeby, hvorfra man prøvede at få startet grusleverance til København op, dette blev dog aldrig rigtig til noget. Hvornår og hvor længe denne smalsporsbane var anlagt ved jeg dog ikke lige på stående fod.
Har kigget på nogle gamle Luftwaffe fotos fra 1944, her er det tydeligt afmærket Bjaergel, men smalsporet kan jeg ikke umiddelbart se, så gætter på at det må være taget op på dette tidspunkt.

--
[image][image][image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak