Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Præsentationstur for OHJ 38 (Jernbanen i dag)

af Steff, 23/4 2018, 17:34 (2189 dage siden) @ Kaspertog

Kære alle

I anledning af færdiggørelsen og præsentationen for offentligheden af OHJ 38 hos Vestsjællands veterantog her i den kommende weekend, har jeg fundet nogle papirer, som muligvis kan have interesse for læserne på siden her.

OHJ 38 er jo IKKE en tidligere ”Sydfyner” (SFJ) i den forstand, som mange måske antager, hvorfor de så måske ikke har kunnet finde yderligere informationer om lokomotivet under SFJ. Lokomotivet blev derimod bygget for Svendborg-Fåborg-Banen (SFB) som nr. SFB 33 sammen med dets søstermaskine SFB 32 i 1917. SFB var dog allerede forpagtet af SFJ -ligesom Svendborg Nyborg Banen (SNB) og der skete jo driftsmæssigt sammenblanding af noget af materiellet, herunder damplokomotiverne af samme type som OHJ 38, nemlig SNB 29 og SFJ 31. Altså i alt fire lokomotiver af samme type og udseende, SNB 29, SFJ 31, SFB 32 og 33, men købt på de respektives jernbaneselskabers konti. Populært og alment nok ikke skelnet imellem, men nok bare som ”de store 4-koblede sydfynere”.
Da staten overtog ”driftsselskabet” SFJ 1. april 1949, valgte DSB at fortsætte med disse kraftige godsmaskiner. Det betød at SFJ blev overtaget af staten (DSB), mens SNB og SFB blev forpagtede af DSB, ligesom SFJ havde gjort før. Så hurtigt det var lade sig gørligt, blev de resterende tidligere SFJ lokomotiver hensatte og udrangerede; de passede ikke ind i DSB maskinpark. De fire godsmaskiner fik nu litra DF og SFB 33 fik nummeret 130.
Som man kan se herunder var værkstedsforløbet for DF 130 således:

[image]
[image]

I slutningen af 1950´erne skete der for alvor en udrangering af de mindre og mellemstore damplokomotiver hos DSB. I september 1959 blev DF 130 hensat og senere solgt til Kolding-Troldhede-Vejen Jernbane, se herunder:

[image]

Tiden ved TKVJ og senere Odsherreds Jernbaner (OHJ) må man finde informationer om andetsteds.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Ikke at forglemme et stort tillykke med OHJ 38 projektet til alle ”dem der slæbte” og Lars:-P

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak