Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Lokomotivfører livsløn: 23,1 mio kr. (Jernbanen i dag)

af Ib Jensen, 10/7 2018, 12:11 (2116 dage siden) @ Selvmordskandidaten

Jeg ved ikke, om man kan sige, at en lokomotivfører tjener en høj løn. Hvad er en høj løn og hvad skal det sammenlignes med? Lokomotivførere får vel også forskellig løn alt efter, om de er ansat i DSB, Arriva, en "privatbane", hos en godsoperatør eller et helt femte sted?

Der er dog ingen tvivl om, at det nuværende niveau er historisk højt, forstået på den måde, at der er tale om "velerhvervede rettigheder", der er tilkæmpet over en meget lang årrække ved forhandlingsbordet.

Er der en overenskomst på et område, er der også et monopol. Løndannelsen er ikke fri og de almindelige mekanismer om udbud og efterspørgsel er sat ud af kraft. Så længe konkurrencen er begrænset, har det ikke den store betydning. I 2021 (altså om kun tre år) skal DSB's trafik konkurrenceudsættes. Det bliver spændende at se, hvilken betydning det får for lokomotivførernes løn. En kommende togoperatør har kun brug for lokomotivførere, rullende materiel og vedligeholdelse af sidstnævnte. Mon ikke det vil skabe et vist fokus på lokomotivførernes lønniveau?

Som jeg forstår det, byder DSB ikke på "sin egen kørsel". Det betyder, at lokomotivførerne skal virksomhedsoverdrages, og det betyder - efter et stykke tid - ændring af løn- og ansættelsesvilkår. Det skal nok blive festligt. "Synd" for lokomotivførerne, men godt for billetprisen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak