Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Skånetrafikens toetagestog (Dostos) (Generelt)

af Lasse Toylsbjerg-Petersen, 27/8 2018, 09:04 (2068 dage siden) @ andersj


Man havde åbenbart forventet at trække togene på rammeaftalen med Stadler der blev indgået i 2016, men den gælder åbenbart kun tog til kørsel indenfor Sveriges grænser. Derfor skal der laves et helt nyt udbud.

Det er så ikke det, der faktisk står i avisartiklerne, og heller ikke det, der er tilfældet.
Skånetrafikken påpeger, at tog fra Transitions rammeaftaler (der dækker Stadler Dosto ("kiss" er vulgært slang for noget absolut ikke jernbanerelateret hinsidan), Stadler Flirt, Bombardier Regina RX og CAF Civity) kræver ombygninger for at kunne køre til Danmark, og at man derfor ikke kan lave et "samlet" udbud, på eksempelvis "Nye tog til Bergslagen og Øresund", da det vil være to forskellige tog.

Hvis Skånetrafikken vil udbyde via rammeaftalen (der virker som en slags prækvalifikation) kan de sagtens gøre dette, men kun til et specifikt udbud til kørsel over Øresund. Derfor skal der foretages yderligere specifikationer i udbudsmaterialet, og det vindende tog skal tilpasses - og godkendes forfra. Dette tager tid og kan altså ikke lægges sammen med "rent svenske" udbud.

Når det så er sagt, så bliver det interessant at se, hvordan udbuddet vil blive håndteret politisk. Som bekendt har Region Skåne konkluderet (og fået eksternt kvalitetssikret), at bedste tog til System 3/Øresundspendlen) er el-lokomotiver og dobbeltdækkervogne (8-9 dobbeltdækkervogne med et el-lokomotiv i hver ende), og bevilget penge hertil. Region Skåne har derefter bemyndiget Skånetrafikken (der hører under Region Skåne) til at starte udbudsprocessen. Skånetrafikken har derfor lavet en rapport, der noget overraskende viser, at togsæt vil være den "rigtige" løsning - også selv om kapaciteten er mindre og prisen højere. Det primære argument er at Skånetrafikken ikke har ressourcer til selv at gennemføre et komplet udbud, og at man med en togsæt løsning kan trække fra Transitios rammeaftaler.

Det skal politikerne i Regionen så nu formelt godkende - og altså også finde ekstra midler til anskaffelse af togsæt - imod deres egne anbefalinger...i et valgår :-)

/Lasse


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


Billige jernbane T-shirts

ContecRail

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak