Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Stilling - genåbning - nu med gratis offentlig transport (Generelt)

af Schienenwolf, Læsø, 16/11 2018, 11:50 (1980 dage siden) @ Togbus

På HD 1. del i Nationaløkonomi fik vi en øvelsesopgave der gik ud på at beregne den nationaløkonomisk optimale pris på overfarten af Storebæltsbroen. Som nogen sikkert erindrer blev det jo diskuteret voldsomt i sin tid da princippet om brugerbetaling af vejanlæg blev introduceret der.
Til trods for at mange af politikerne har nationaløkonomisk baggrund (Cand. Oecon eller Polit.) var det måske overraskende resultat: 0,00 kr.
Det samme vil formentlig gøre sig gældende for den offentlige trafik.

Ja, der hvor der er mange som vil benytte den i gratisscenariet, set i forhold til en situation med brugerbetaling. Som den er nu fungerer brotaksten som skat på vare- og persontransport til Sjælland.

Det er sådan set mere usikkert i yderområderne, da der kan være så få potentielle kunder som vil benytte det gratis tilbud at dette ikke hænger sammen. Det kommer også an på udgangssituationen, for hvis man politisk har besluttet sig for kollektiv trafikbetjening vil en gratis-løsning i yderområderne nok være mere optimal i forhold til betalingsløsningen, simpelthen på grund af billetsystemets omkostninger.

Nu er Stilling station ikke just et yderområde men et sted, der billetmæssigt passeres af mange tusinde mennesker dagligt, så billetsystemets omkostninger kan her fuldt ud dækkes af indtægterne. Om folk står af eller på eller bliver siddende i toget er i den forbindelse ligegyldigt; gør man det "gratis" at frekventere Stilling station, vil indtægtstabet fra de mange tusinde daglige rejsende naturligvis skulle dækkes af andre rejsende.

--
Hilsen
S

Strør ægte Læsø sydesalt i dine sår.

låst
2680 visninger

Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak