Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

gratis tog - finansiering (Generelt)

af ventrikel, Næstved, 19/11 2018, 14:21 (1978 dage siden) @ Schienenwolf

Interessant spørgsmål som Thomas har rejst.
På debatten her kommer der nærmest lidt amerikansk valgpolitik over indlæggene. Som når Trump hævder at de Skandinaviske lande inkl. Danmark er kommunistiske og ingen har råd til at købe en stor dyr benzinslugende Ford Ladvogn!

Problemet er at vi har fået lavet et system i Danmark hvor – desværre færre og færre – opkræver skat og afgift på den ene side og tiltagende flere dels udbetaler dem på den anden sider eller modtager pengene.

Når nogen så begynder at stille ”kritiske” spørgsmål ved om det nu er en god model – ja så ender det altid i en ordudveksling om ”at lige netop mig skal ikke miste noget!.

Men selvom vi aktuelt har den højeste beskæftigelse nogensinde – ja så tyder alt på at det ikke varer ved. Først og fremmest kommer der flere og flere industrirobotter, erhverv som sekretærer, taxichauffører og de lavest rangerende jurister må nok indstille sig på at IT overtager deres job eller selvkørende biler og lastbiler gør det helt givet. Det samme vil sikkert ske for skibsfarten. Måske ikke i morgen men indenfor en overskuelig fremtid.

Så måske er det på tide at se på hvilket samfund vil reelt vil have i dette land.

Ved godt det er utopi i manges øre i dag. Men ”borgerløn”, ens skat af hver tjent krone (op til 1-1½ mio) og ingen fradrag vil gøre det enklere for alle at forstå skattesystemet, ingen offentlige ydelser udover dem som skyldes merudgifter grundet handicap og medicin.

Ingen dyneløfteri –da alle får det samme beløb. Om man så bor 1-2 eller 10 sammen – det må man selv om. Af hensyn til EU – ja så bør man have et optjeningsprincip på 18 år.
Fortsat gratis skolegang og uddannelse, Fortsat gratis sygehuse. Gratis transport.

Men det at forurene, det at bruge ressourcerne skal koste. Så vil man bruge sin bil – ja så koster det. Bor man i udkantsdanmark – ja så kunne man lade det være billigere i ejendomsskat at bo her fremfor indeni centrum af København.

Selvfølgelig kan offentlig transport ikke blive gratis fra dag 1. Men når man havde fået anskaffet flere busser og tog og fået udbygget jernbanenettet – så kunne man sagtens gøre det gratis.
Når folk i dag vælger at have 2 biler – ja skyldes det at prisen på offentlig transport og de afgangstider man har er for dyre og for dårlige. Men hvorfor skal man have fradrag fordi man vælger at bo i Aalborg og arbejde i København og så vælger flyet? Eller bor i Odense og vil tage toget til København?

Dybest set er det hvad den enkelte har valgt og kommer ikke os andre ved. Så må man afgøre med sig selv om det kan svare sig at tage jobbet 250 km væk eller finde et andet.

Gætter på at mange føler sig stødt - men vi begynde at overveje om vi har skruet dette samfundet rigtig sammen i forhold til udfordringer vi står overfor i den næste generation.

I 2050 bor mere en 40% af alle på den jord i Asien og Indien er det folkerigeste land.
Kina og Indine vil tilsammen have 6 x gange borgere som der findes i EU.

låst
2593 visninger

Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak