Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

gratis tog - finansiering (Generelt)

af mpp, 21/11 2018, 01:29 (1976 dage siden) @ ThomasTT

Ift varmestueeffekt kunne folk jo godt i dag tage toget frem og tilbage hvis de har et månedskort eller dagsbillet. Det er ikke noget problem nu, men det kunne det selvfølgeligt godt blive hvis det var helt gratis.

Den største grund til ikke at gøre togene gratis er, at der sådan set er en masse brugere der sagtens kan betale og så kan man lige så godt få dem til at betale. Derudover er det som nævnt andre steder i tråden især folk der i forvejen bor tæt på en station der vil få glæde af gratis offentlig transport, mens folk der bor i områder der er dårligere betjent vil få mindre glæde af offentlig transport. Man vil også få yderligere kapacitetsproblemer på populære afgange når man ikke kan prisregulere folk over på mindre brugte afgange.

Det er her også værd at huske på at der er mange grupper der i forvejen har nedsat pris på offentlig tranport: børn til 12 kan rejse gratis med en voksen, børn til 16 kan rejse til halv pris, der er ungdomsrabat til 25, studierabat til studerende og rabat til pensionister (dog kun udenfor myldretiden).

Politisk vil det være svært at sælge gratis offentlig transport på national skala (selvom der kan være fordele på lokal skala) og det vil formentligt gøre det sværere at få overbevist folk om at der skal investeres i mere kapacitet når det bruges af 'gratister'.

Alt i alt er det nuværende system, hvor dem der kan betale betaler, og folk der har brug for rabat får rabat nok egentligt meget smart. Der kan så justeres i 'basisprisen' og man kan udvide rabatten for de forskellige grupper afhængigt af politiske ønsker.

låst
2247 visninger

Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak