Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Molli i Bad Doberan (Jernbanen i dag)

af Hans Christian Davidsen ⌂, Flensborg, 13/1 2013, 19:11 (4114 dage siden)

[image]
Foto fra bogen Von Doberan bis Rerik.


I røg og damp ved Østersøen

Boganmeldelse. Ikke langt fra Danmark og Slesvig-Holsten findes et spændende landskab med en af DDRs gamle smalsporede jernbaner som den store attraktion. En forfatter og fotograf er stået på toget.


Nogle af de mest spændende veteranjernbaner findes i det tidligere DDR.
Indtil den tyske genforening i 1990 fungerede de endda stadig som kollektive trafikforbindelser på linje med alle andre. Billetpriserne var dengang så uforskammet billige, som det var tilfældet i hele den kommunistiske østblok.
Siden er de små baner vågnet op til markedsøkonomiens barske attitude over for kollektiv trafik. Havde det ikke været for jernbaneentusiaster, turistforeninger, fonde og en række kommuner, som godt kunne se ideen i at beholde banerne, havde nok lidt den samme skæbn, som mange sidebaner led i 1960erne og 1970erne i Vesttyskland.

Levende museer
De smalsporede jernbaner i Østtyskland er i dag levende museer og tiltrækker turister. De mest kendte eksempler er nok jernbanen i Harzen, der kører op til toppen af Brocken - eller Bloksbjerg som det kaldes på dansk. På Rügen findes "Der rasende Roland", og ikke særlig langt fra Slesvig-Holsten pruster "Molli" af sted.
Hun kører mellem klosterbyen Bad Doberan over badebyen Heiligendamm - der er blevet totalt renoveret til noget af det mest mondæne, man kan forestille sig - til endestation Kühlungsborn West ved Østersøens kyst.

Charmerende syn
I Bad Doberan skal man passe på som fodgænger, cyklist eller bilist. Her damper Molli nemlig gennem gaderne - et charmerende syn er det.
I bogen "Von Doberan bis Rerik" kan man tage gennem det landskab, som "Molli" selv kæmper sig igennem på sine pendulture. Forfatteren Dörte Blum, der er uddannet historiker, er på farten sammen med fotografen Thomas Grundner, og de fortsætter lidt længere end til endestationen. Nemlig helt til byen Rerik, som nogle sikkert vil kunne huske fra danmarkshistorien. Her lå nemlig en gammel vikingelandsby.
Både bogen og "Molli" kan anbefales - og ikke blot til jernbanenørder.

Dörte Bluhm (tekst) og Thomas Grundner: Von Doberan bis Rerik. 64 sider, 9,90 euro (Hinstorff Verlag, Rostock).

Anmeldt i Flensborg Avis af Hans Christian Davidsen.

--
Hans Christian Davidsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

  • Molli i Bad Doberan - Hans Christian Davidsen, 13/1 2013, 19:11 [*]
DSB MO1803Svenska-lok
Gastoget
Gastoget

Under 2. Verdenskrig kørte flere motorvogne og -lokomotiver fra både DSB og privatbanerne på naturgas. Denne artikel om DSBs forsøg med naturgasdrift stammer fra Vingehjulet nr. 2/1946 og er skrevet af Trafikassistent K. F. Fauerschou, Struer.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak