Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

En togrejse fra Hamborg og Lübeck (Generelt)

af Hans Christian Davidsen ⌂, Flensborg, 4/3 2013, 20:43 (4064 dage siden)

[image]


Anmeldelse. Jernbanestrækningen mellem de to hansestæder er genstand for en ny bogudgivelser.

Af Hans Christian Davidsen

ERFURT. Jernbanen mellem Hamborg og Lübeck er en af de mest befærdede i Slesvig-Holsten. Den forbinder to gamle hansestæder og blev med indvielsen af Fugleflugtslinjen i 1963 en del af den internationale trafik mellem Hamborg og København. Denne trafik aftog en smule i forbindelse med Storebæltsbroens ibrugtagen i 1997 (dette gælder jernbaneforbindelsen - vejforbindelsen kom først et år senere).

Jernbaneentusiasten Jens Löper fra Reinfeld har udsendt en historisk bog om »Die Bahnstrecke Hamburg-Lübeck«.
Bogen behandler banens historie, men gør ikke krav på at være udtømmende. Forfatteren lægger derimod vægt på at illustrere udsnit af banens historie med et væld af arkivfotos, som han har arvet fra sin far. Her er gamle postkort og fotografier af de smukke banegårde langs strækningen, kommandoposter, signalhuse og fotos af det materiel, der siden indvielsen i 1865 har været sat ind på det dobbeltsporede stærkning, der er fuldt ud elektrificeret. Og her er flere kuriøse optagelser. Der er blandt andet fotos efter genforeningen mellem DDR og Forbundsrepublikken, hvor et dansk IC3 krydser Intercity-tog fremført af det gamle DDR-diesellok Trix BR232 (bygget i Sovjetunionen).

Hamborg-Lübeck-banen havde gennemgående trafik videre med sidebanen til Bad Kleinen i DDR, hvorfra der var videre forbindelse til Rostock og Schwerin. Deutsche Reichsbahn fortsatte til op i 1980erne med at betjene selv de normalsporede hovedstrækninger med damplokomotiver, og endnu i 1970erne fortsatte DDR-damplokomotiverne ind på hovedbanegårdene i Lübeck og Hamborg. Hvilket syn!

De engang så almindelige røde tyske skinnebusser af typen VT 98 kørte også regelmæssigt lokaltog på strækningen. Disse blev populært kaldet »Uerdinger Schienenbusse« opkaldt efter Waggonfabrik Uerdingen, hvor de blev produceret.
Man behøver ikke at være jernbanenørd for at have glæde af denne bog - men er man det, gør det glæden større.

Jens Löper: Die Bahnstrecke Hamburg-Lübeck. 128 sider, 18,95 euro (Sutton Verlag, Erfurt).


(Anmeldelsen har været bragt i Flensborg Avis. Copyright til billederne tilhører Sutton Verlag).


[image]
Dampflok 62 006 på Lübeck Hauptbahnhof 1967 med kurz mod Stralsund, Sassnitz på Rügen og derefter færgen til Malmø.

[image]
VT 08 forlader Lübeck Hauptbahnhof i foråret 1979.

[image]
D 235 ved Altenfelde i april 1978.

[image]
VT98 - populært kaldet »Uerdinger«. Billedet stammer fra en landstation på Hamborg-Lübeck-banen. Der lades gods - et syn man vel næppe ser i dag.

--
Hans Christian Davidsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak