Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Gule Palæ (Generelt)

af Morten Flindt Larsen, 16/10 2014, 22:22 (3478 dage siden) @ ClausAmager

Hejsa,

Kulturstyrelsens oplysning om byggeåret (1926) skal man ikke tage alvorligt. Det er en sekundær kilde, og der er fejl både i Kulturstyrelsens registreringer, i BBR-registeret osv. Ofte er der ikke overleveret oplysninger om opførelsesår, og så har en eller anden kontormus i stedet af nemhedsgrunde benyttet oplysninger om den først foretagede ombygning af huset, som kan registreres, f.eks. et tegningsgrundlag fra en ombygning, mens originaltegningerne er gået tabt/smidt ud. I andre tilfælde er der registreret oplysninger, som er indmeldt af folk, der ikke har dokumentation for oplysningen i form af primærkilder eller som sågar slet og ret bare gætter.

Sidstnævnte gælder f.eks. vandtårnet på Skjern station, hvor de lokale i deres iver efter at få tårnet fredet og bevaret som byens "dåbsattest" fuldstændig udokumenetret har antaget, at vandtårnet er opført i "1874" ved banens åbning (1875). Havde de lokale gjort sig den ulejlighed at forske i Skjern stations historie og herudner gennemset DSB's driftberetninger over en årrække, hvor selv de mindste lokumsanlæg på fjerntliggende landstationer er registret, ville de have set, at der søreme er opført et vandtårn på stationen i 1897/98, dvs. det nuværende tårn. Og det nuværende tårn er selvfølgelig det oprindelige, for ellers kunne det jo ikke være byens "dåbsattest". Hvor det tårn, der beviseligt opførtes 1897/98 så siden hen er blevet af, er der hidtil ikke rigtig nogen, der har kunnet fortælle mig. Men sådan er der jo så meget.

Med hensyn til "Det Gale Palæ", så er jeg ikke i DSB's driftsberetninger stødt på oplysninger om, at der hér skulle være opført en kommandopost eller fortaget en ombygning af Godsbanegårdens sikringsanlæg i 1926, som Kulturstyrelsen indirekte hævder. Ældre arkivsager (tjenstlige ordrer) oplyser imidlertid klart og tydeligt om Post F på rangerhovedet på Godsbanegården, at postens sikringsganlæg er ibrugtaget 5. september 1909, så med mindre, at centralapparatet har svævet frit i luften indtil 1926, må det formodes, at "Tårnet" ligeledes er opført i 1909.


Med venlig hilsen

M:-)rten


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


DSB MH385Svenska-lok

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak