Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Elektrificering til Puttgarden forsinket (Generelt)

af ulca, 20/1 2015, 11:50 (3377 dage siden)

I Mandagsudgaven (19/1-2015) beretter en artikel om, at elektrificeringen af banen til Puttgarden bliver forsinket. Årsagen er en prioriteringen af udbygningen, samt en forsinket behandling i den tyske Forbundsdag. Men samtidig siger vores trafikminister, at han ikke vil vente med at sende lovforslaget om den faste forbindelse til behandling i Folketinget.

Formuleringen omkring en "udbygning" af banen til Puttgarden virker dog lidt fejlagtig, idet vi tidligere har debatteret om, at tyskerne foretrækker en nybygget bane langs motorvejen.

I følge avisen skulle vores trafikminister have fået besked fra sin tyske kollega om, at udbygningen til to spor og elektrificeringen heraf kan være færdig i 2024. Det er på den ene side fire år før udbygningen skulle være gennemført, men samtidig også tre år senere end elektrificeringen skulle være gennemført (man regner med en åbning af den faste forbindelse i 2021).

Forsinkelsen har allerede nu medført tre ting:

1. I Danmark indretter vi os på, at der først kan køre elektriske tog gennem tunnelen tre år senere end planlagt. Det kommer navnlig til at berøre godstrafikken, som derfor fortsat må køre via Fyn og Jylland; hvis altså ikke godsoperatørerne indstiller sig på at bruge diesellokomotiver i de tre år.

2. I Tyskland er der nu fornyet debat om hele projektet, og modstandere af projektet mener at kampen mod den faste forbindelse endnu ikke er tabt.

3. Som en yderligere konsekvens af forsinkelsen har partiet De Grønne i Forbundsdagen bebudet, at man vil fremsætte forslag om en genforhandling af traktaten om den faste forbindelse.

Jeg er personligt spændt på, hvad udfaldet af en evt. genforhandling vil betyde for projektet. Men jeg er dog samtidig optimistisk indstillet på, at det måske viser sig at udbygningen eller nybygningen af de tyske landanlæg viser sig at kunne ske hurtigere end forventet. Måske kan det vise sig, at selve den faste forbindelse bliver lidt forsinket, så overgangsperioden ikke bliver tre år, men måske kun et enkelt eller to år.

I øvrigt bringer flere danske medier tilsvarende historier:

Ingeniøren

Berlingske Tidende

BT


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak