Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Teknisk ordbog (Generelt)

af Peter Christensen, 26/3 2015, 20:30 (3318 dage siden) @ Steff

"Gas motor" - hvad er det?
Arbejder den efter OTTO-princippet eller?

Min bekendt kaldes din såkaldte "gas motor" for gas turbine blandt de fleste andre.
Og ja, du kan få en gevaldig masse effekt på meget lille plads og uden den voldsomme vægt. Hertil kommer en ret rolig gang (sammelignet med en stempelmotor) for turbinen snurre jo bare rundt, hvor stempelmotoren med dens frem- og tilbagegående (reciprocating) elementer giver anledning til vibrationer.
Ulempen ved gas turbinen er bare et voldsomt brændstofforbrug i forhold til en stempelmotor med samme ydelse, så turbinen er ret dyr i drift....den form for kræmmermetalitet undertrykkes ofte i udstyr til militært brug.

Hvordan en boxer-motor ser ud, kan ses her:
http://da.wikipedia.org/wiki/Boksermotor - bemærk de vandret liggende cylindre, hvilket er kendetegnet for sådan en motor.

GEGENKOLBENMOTOR - alene ud fra beskrivelsen lyder det gevaldigt som en "opposed piston" engine. Se, sådan nogle lavede Fairbanks-Morse også.
Tjek evt https://www.google.dk/search?q=GEGENKOLBENMOTOR&espv=2&biw=1280&bih=905&... for lidt generelle billeder og tegninger.
Ellers giver https://www.google.dk/search?q=GEGENKOLBENMOTOR&espv=2&biw=1280&bih=905&... en del fotos af en F-M OP38, som endte i en del US loko (uden den store succes).
Hvorfor - det tager vi en anden dag.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak