Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Litra Mo kan fejre 80 års fødselsdag i år (Generelt)

af Steff, 6/4 2015, 20:10 (3301 dage siden) @ Bent Olsen

Kære Bent Olsen!

Om litra Mo var ildeset tror jeg absolut ikke de var. Har ALDRIG hørt om dette, da de var i almindelig drift. Men man kunne have (og havde) meninger om motorvognene, som i dag med nutidens materiel. Men som med alle jernbanekøretøjer havde de deres begrænsninger og efterhånden var de blevet ældre og passede ikke ind i tidens behov, både m.h.t. komfort, antal af siddepladser, trækkeevne og teknik.

Set med nutidens øjne var de nogle store skrummelkasser med manglede fleksibilitet og dyre i drift. Da de første kom frem i 1935 (80 års fødselsdag i år!!!!!) var de det mest moderne og med en indbygget fremtid. De kørte overalt, internationale tog, lyntog, mortoreksprestog, persontog, blandettog, godstog og blev til sidst anvendt i den lokal trafik, ofte med en styrevogn og en mellemvogn.

Der er nok ikke den banestrækning i Danmark, der ikke er blevet betjent af litra Mo i større eller mindre grad. Og i mange tilfælde også den eneste DSB trækkraft til helt op i slutningen af 1970´erne og begyndelsen af 1980´erne.

I deres sidste tid blev de vel nok ”kult” bl.a. gennem ”Mo-tidende”, der blev skrevet af MO jernbane interesserede, og hvor man kunne følge hver eneste vogn, næsten dagligt ind til det var slut.

En tidligere formand for DJK omtalte dem altid som ”den evindelige MO” da de jo var alle steder og i forhold til damplokomotiverne, ”at det var synd de ikke spydede damp”, for så havde de nok været mere afholdte af nogle jernbaneinteresserede end muligt var.

Men det var jo i bund og grund totalt ligemeget, hvad de jernbaneinteresserede mente, det var det afbenyttende publikum, der sammen med DSB ønskede mere moderne køretøjer, der jo som bekendt blev til litra MR/MRD eller lokomotivfremførte tog med nærtrafikvognene litra Bn.

Herunder et billede af DSB litra MO 1954 ”lige før lukketid”, fotograferet på Helgoland i 1982. Vognen havde næsten lige fået en opfriskning, bemærk litreringen!

[image]

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak