Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Tyskernes besættelse og overgivelse (Generelt)

af Steff, 12/4 2015, 13:55 (3296 dage siden) @ Per Andersen

Kære Per!

Meget kort, der var overhovedet ikke nogen tumult eller andet, hverken den 09. april kl. 0415 1940 eller 5. maj 0800 1945.

Ad 09. april 1949
Personalet i Padborg var blevet advaret om besættelsen fra deres tyske kollegaer og at der ville ske noget og at man påregnede at køre særtog nordpå med et tog i timen fra både Tønder og Padborg. Der blev bl.a. fortalt, at hele strækningen op til grænsen i Tyskland var mere eller mindre fyldt med tog, der skulle passere grænsen nordpå.
Al trafik syd- og nordpå var stoppet umiddelbart og hurtigt efter 0415, blev der fremsat et ØNSKE fra tyske side til Padborg, om at kunne køre et særtog i timen nordpå.
Kl. 1000 blev ordren givet "Alle Züge Richtung Dänemark freilassen".
Det var det!

Ad 05. maj 1945
Den 5. maj om morgenen skete der ikke noget som helst, ganske normal arbejdsdag og de tyske transporter kørte som planlagt. Dog ret hurtigt kom de første grupper fra frihedsbevægelsen til stede uden egentlig andet end at vise flaget. Man skal jo huske på, at de tyske enheder var under egen kommando og VÅBEN og havde ikke til sinds at blive kostet rundt af nogle tilfældige personer fra Frihedsbevægelsen. Først da de britiske tropper var kommet til grænsen et par dage senere, blev al togtransport sydpå indledningsvis stoppet. Kun efter tilladelse kunne tog køre over grænsen til Flensborg. Ved Tønder det samme, men lidt senere blev sporet spærret med sveller. Eneste overgang var herefter Padborg og det KUN med engelsk tilladelse og kontrol. Senere blev grænsen "officielt" overdraget til DANFORCE (DK BDE i Sverige) men under engelsk kontrol.
Englænderne lukkede grænsen sydpå hermetisk for andet end hjemkommende tyske enheder UNDER EGEN kommando. Kun i et par tilfælde, hvor enkeltpersoner fra frihedsbevægelsen tog sig nogle friheder, var der optræk til ballede. De blev dog hurtigt sat på plads af enten DANFORCE eller briterne.


Generelt skete der mange "morsomme" ting omkring befrielsesdagene vedr. DSB og de tyske Rigsbaner, men INGEN alvorlige eller andet. Man passede sig selv og søgte at få tingene gjort stille og roligt voksne mennesker imellem.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

Sidste tyske planlagte og gennemførte transporter skete den 07. maj 1945 og et par dage efter forlod Rigsbanernes repræsentanter (Bbv) Århus.

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak