Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Tyskernes besættelse og overgivelse, lidt rettelse (Generelt)

af Steff, 14/4 2015, 11:03 (3298 dage siden) @ cm

Kære Christian m. fl.

Det nævnte link fra Wiki vedr. omstændighederne om de tre danske grænsegendarmers meget beklagelige død, er forkert m.h.t. beskrivelse af fjenden.
Som i alle krige eller operationer er det vigtigt at sikre sig de nøglepunkter, der er af afgørende betydning for operationens gennemførelse. Her primært de to jyske længdebaner (Tønder og Padborg) samt flyvepladserne i Ålborg samt på Sjælland Storstrømsbroen og Masnedøfortet.
Jernbanebroen i Padborg var et nøglepunkt, der skulle besættes/sikres for at kunne køre forsyninger mod nord af den østjyske længdebane.
Derfor blev der indsat en specialgruppe fra Regiment Brandenburg (en specielenhed) til at sikre, at broen ikke blev sprængt eller på anden måde ødelagt.

De tre danske grænse gendarmer befandt sig altså det mest uheldige sted man overhovedet kunne den 9. april om morgenen, nemlig foran den tyske værnemagt, der skulle køre over udgangslinjen kl. 0415.

Jeg kender ikke omstændighederne (og ved ikke om nogen i det hele taget gør), men slutresultatet var, at de blev nedkæmpet/neutraliseret.

At gruppen fra Regiment Brandenburg angiveligt optrådte i civilt er MULIGVIS en overtrædelse af nogle konventioner, da vi jo ikke ved noget om eventuelle markeringer eller andet af det pågældende personel. Men det har så været et prioriteret valg, der blev taget.

Hele operationen var en ren Oberkommando der Wehrmacht (hær, flåde, flyvevåben) operation og der var ikke tilknyttet nogen enheder fra den militære del af SS (Waffen SS). Det var først ved angrebet den 10. maj samme år på Belgien/Holland/Frankrig, at nogle meget små enheder fik lov til at deltage, mere som prøve.

Alle danske tab den 9. april var absolut beklagelige, men skete.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak