Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Ny persontog i K17? (Jernbanen i dag)

af Nordexpress, 29/11 2016, 22:45 (2698 dage siden)

Når man trykker på en DSB reklame for K17 kommer man til en forklarende side hos DSB med nogle hovedpunkter for 2017 køreplanen.

Man bemærker en ny togkategori, hurtigtog, og føler sig hensat til tidligere tider. Det henstår nok dog mere uldent, hvad DSB i 2017 forstår ved et hurtigtog.

Det meddeles med begejstring, at - citat:

Hvalsø
Hurtigtog mellem Roskilde og Holbæk standser i Hvalsø. Det giver Hvalsø tog to gange i timen om aftenen og i weekenden

Nordvestbanen
Nyt morgentog fra København til Holbæk
Et hurtigtog mindre sent om aftenen søndag til torsdag.

Der indsættes således et hurtigtog på den cirka 40 km. lange strækning fra Roskilde til Holbæk. Men på god dansk vis er det slet ikke gennemkørende, men standser (mindst) i Hvalsø.

Måske ligger her måske kimen til at nogle opfandt superlyntog, noget må man jo kalde højere klasser, som nok kun skal standse for hver 50 km.

Skam få den, der tænker, at DSB atter taler babysprog til kunderne.

Ny persontog i K17?

af SebastianRA, 30/11 2016, 16:12 (2697 dage siden) @ Nordexpress

De "hurtigtog" har været der, siden Nordvestbanen, blev dobbeltsporet. Togene mellem København og Kalundborg er hurtigtog (mellem København og Holbæk), som kun stopper på/i Østerport-Nørreport-København H-Høje Taastrup-Roskilde-Holbæk og derfra alle stationer til Kalundborg. Det er altså disse der om aftenen og i weekenden også vil standse i Hvalsø. Togene der kun kører til Holbæk, standser ved alle stationer, undtagen Hedehusene, på strækningen. "Hurtigtog" er desuden også en betegnelse, som Lokaltog, bruger på Frederiksværkbanen og mener også at Arriva bruger den, på nogle tog mellem Aarhus-Herning

Ny persontog i K17?

af Claus E. Hansen, Silkeborg, 30/11 2016, 21:06 (2697 dage siden) @ SebastianRA
redigeret af Claus E. Hansen, 30/11 2016, 21:51

Arrivas hurtigtog mellem Århus og Herning hedder Rextog. De kører en gang i timen på hverdage til først på aftenen, og standser i Viby J, Hørning, Skanderborg, Ry, Silkeborg, Ikast og Herning.

Mvh
Claus

--
[image]

Ny persontog i K17?

af Nordexpress, 2/12 2016, 08:44 (2696 dage siden) @ Claus E. Hansen

Tak for opklarende svar til emnet.

Det interessante er på sin vis, at der altså findes et begreb 'hurtigtog', som både antages at blive umiddelbart forstået og som anvendes i daglig tale, men som altså ikke er en defineret togkategori.

Iflg. Tog i Danmark side 2 har DSB kun hhv. regionaltog, InterCity, InterCityExpress, InterCityLyn og EuroCity tog. På Arrivas strækninger er der ingen betegnelser for togene i Tog i Danmark.

På Sjælland er regionaltog altså noget, der kører, mens Regionstog er en virksomhed. Og man kunne forestille sig, at det ville være naturligt at anvende ordet lokaltog for de tog, der ikke er hurtigtog. Men Lokaltog er ej heller et kørende tog, men en virksomhed!

Nå, men det er da dejligt, at man ikke kan slå det danske sprog helt ihjel.

Ny persontog i K17?

af andersj, Aalborg, 2/12 2016, 14:47 (2696 dage siden) @ Nordexpress

Der findes jo en del uofficielle begreb for forskellige tog:
"Bytogene" for et af togsystemerne på Svendborgbanen
"Nærbanen" for Lindholm-Skørping og tidligere Aarhus-Hornslet.
"Nivå-togene" for stoptogene på Kystbanen
"Myldretidstog" for tog der kun kører i myldretiden som supplement til de ordinære tog.

Alle sammen nogle hvor begrebet hurtigt fortæller de fleste hvilke tog der snakkes om, men der er ikke nogen grund til at give togkategorierne nye eksotiske officielle navne.

--
Mvh Anders

Ny persontog i K17?

af LHJ, 2/12 2016, 15:10 (2696 dage siden) @ Nordexpress

. På Arrivas strækninger er der ingen betegnelser for togene i Tog i Danmark.

Det er helt forkert!
Arrivas tog er "Regionaltog" med forkortelsen "RA" eller "Regional-Express" med forkortelsen "RX" - alt i henhold til Bdks gældende TKV ...

vh
LH

Ny persontog i K17?

af Nordexpress, 2/12 2016, 15:50 (2695 dage siden) @ LHJ

Jeg tror, det er sjældent, at den gennemsnitlige passager ser efter i Banedanmarks tjenestekøreplan.

Min henvisning er til den landsdækkende publikumskøreplan, Tog i Danmark. På de strækninger, der betjenes af Arriva er der ingen opdeling af togkategorier. På samme strækninger vises ved tognummeret hos DSB hhv. 'IC' og 'Lyn'.

Jeg medgiver, at Arriva i rejseplanen.dk anvender betegnelserne RX og RA ved tognumrene, jeg kan dog ikke umiddelbart dér se forklaret, hvad RX og RA er.

Jeg skulle mene, at man syd for landegrænsen mere konsekvent - også publikumsvendt - anvender RB Regionalbahn og RE Regionalexpress. Altså ved siden af de ganske omfattende S-Bahn net.

Ny persontog i K17?

af Svend, 30/11 2016, 19:30 (2697 dage siden) @ Nordexpress

Man bemærker en ny togkategori, hurtigtog, og føler sig hensat til tidligere tider. Det henstår nok dog mere uldent, hvad DSB i 2017 forstår ved et hurtigtog.

.
.
.

[image]

Ny persontog i K17?

af Jens V, 2/12 2016, 15:02 (2696 dage siden) @ Svend

[image]


Vi vil også have iltog tilbage - og ilgodstog

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak