Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Letbane i Lund (Generelt)

af Claus N, 11/9 2018, 09:14 (2048 dage siden)

For 14 dage siden var jeg på besøg ved letbanen i Lund. Jeg tog et par snapshots med mobilen. Anker AB, der er en del af Aarsleff Rail-gruppen, står for sporanlægget på den 4,5 km dobbeltsporede letbane, der skal forbinde det centrale Lund og jernbanestationen med forskerbyen Science Village/ESS. Letbanen anlægges i hele sin længde i eget trace og for 80 % vedkommende som ’green track’ dvs. i græsklædt trace. Der bliver 9 holdesteder med 35 m. lange perroner. Banen skal efter planen åbne i 2020. Mere om letbanen kan ses på Lunds kommunes side om byggeriet.

Sporarbejdet er i gang flere steder i Lund og i de mere landlige omgivelser ved forskerbyen. På det afrettede planum/underlag lægges skinnerne til rette over to lette, stålforstærkede plasttrug. I trugene er der i forvejen anbragt armering. Tværstivere for hver 3 m sikrer sporvidden, mens befæstelser for hver 1,5 m holder skinnerne solidt forankret til underlaget. Når støbningen er ovre og betonen hærdet er svelleskruerne forankret i de to langsgående betonkonstruktioner. Metoden er også anvendt på letbanen i Freiburg.
[image]
Sankt Laurentiigatan set mod Allhelgonakyrkan. Her er sporet støbt fast og afvandingssystem under installation.

[image]
På Bredgatan lige foran Allhelgonakyrkan er skinnerne endnu ikke ankommet. De gule plasttrug ses tydeligt.

[image]
Så er vi ude i det område, hvor en ny bydel er under opførelse. Perronkanten til det kommende holdested Solbjer ses til venstre.

[image]
Lige før kragerne vender! Her er et kig mod nordøst, hvor byggekranerne ved forskerbyen ses i baggrunden.

Mvh
Claus N

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak