R-maskiner med P-maskine kedler?

af Filip Gram, 10/10 2012, 22:17 (4187 dage siden)
redigeret af Filip Gram, 10/10 2012, 23:02

Arh, jeg er godt klar over at den ikke er helt fin i kanten, at lokke jer herind med en så mystisk overskrift, når virkeligheden er en anden, men at ramme en mere passende overskrift på den begrænsede plads der er til overskriften lykkedes ikke.

Historien er den, at i forbindelse med den igangværende renovering R 946 i Randers, konstaterede vi at overhederelementerne var udtjente og skulle skiftes. Ikke nogle stor overraskelse, men den opstod til gengæld da vi stod med tegningen i hånden: På R 946 er der 3 rækker store rør med 8 i hver. Ifølge tegningen og DSB's værkstedsnormer (LON) skulle der på R I, R II, H I og H II være 4 rækker af 7 rør! - I øvrigt også på S, men anderledes end de øvrige 4 (pga mindre diameter og kortere rør), som havde ens mål til overhederelemnterne.

Hvorfor så P? Jo, den eneste maskine der ifølge LON har 3 x 8 rør er P-maskinen, men de fuldstændig forskellige kedeldimensioner gør, at der naturligvis ikke er tale om dele fra en P-kedel. Det var bare blikfang til overskriften.

Sjovere bliver det endda når man kigger på overheddersamlekassen: Den har 3 kraftdampudgange, så altså til en trecylindret maskine, men når nu at hverken S, H eller R II har 3 x 8, hvordan passer det så ind?

Forklaringen ligger nok i at man enten tidligt eller sent har skiftet fra det ene til det andet og det er nærliggende at tro at 3 x 8 er "det nye", når nu R 946 har den eneste 2'er kedel (2934) der har ligget på en R I, men hvorfor er LON så ikke opdateret? Er denne kedel en forsøgskedel? Denne teori underbygges af at R 963 har den eneste 2'er kedel der er bygget til R II (2954) og som også har 3 x 8! Nu er det jo svært at kontrollere på de øvrige R-maskiner, men skulle nogen ligge inde med billeder fra deres sidste år, hvor man kan se rørfordelingen (f.eks. under ophugning), må de meget gerne deles herinde! Det kunne jo være sjovt at se om de alle blev ændret til 3X8, eller disse to kedler virkerlig var anderledes.

Selvom den historiske udredning er nok så spændende, så håber jeg mest af alt at nogen ligger inde med tegningerne til en overhedder til en R-maskine i 3x8-versionen, så vi kan få bestilt et nyt sæt!

Opdatering: Af andre medier er jeg blevet oplyst om at i hvert fald R 955 også havde 3x8: Det havde den i hvert fald i 1949 og til sidste revision. Om den havde det før vil senere studier vise.


Venlig hilsen

Filip Gram


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak