Avatar

LON og andre standarder

af Ralph Hørberg, 14/10 2012, 15:39 (4202 dage siden) @ Steffen Dresler

Lidt orientering omkring DSBs standardisering og normalisering af komponenter eller tegninger.

Der hersker åbenbart lidt usikkerhed omkring dette emne, ifølge flere spørgsmål og diskussioner her i gruppen.

Siden slutningen af 1800-tallet har DSBs maskinafdeling haft standarder for komponenter ol., både til lokomotiver og vogne. Mange af disse var ordnet som løsblade i bogen ”Normaltabeller” og som løsblade kaldet ”Værkstedstabeller”. Endvidere var der ”Fortegnelse over Bolte, Støtter, m.m.” af 1928, senere kaldet Boltetabellen. Der har sikkert været flere fortegnelser.

Noget tilsvarende havde de selvfølgelig også i andre lande.
I Tyskland blev disse fælles normblade - i hvert fald for damplokomotivernes vedkommende - standardiseret omkring 1918, for at få bragt omfanget af de mange forskelligartede komponenter ned. Herved fik man samtidig bragt de store lagre ned, man indførte tolerancer efter ISO-pasningssystemet og standardiserede materialevalget på komponenterne. Ved nyfremstilling af lokomotiver var det et krav, at de enkelte komponenter skulle være udskiftelige med tilsvarende nye dele.
Det var faktisk starten på at fremstille lokomotiver i Tyskland efter fælles type eller ”enhedstype”.

Selve standardiseringen blev til i et samarbejde med de tyske jernbaner og Deutsche Normenausschuss (DNA) der også udgav normbladene DIN. Dette nye standardiseringsarbejde blev oprettet i et nyt udvalg; Lokomotiv-Normenausschuss, der gav de nye normblade under forkortelsen LON.

Herhjemme begyndte DSB, i starten af 2. verdenskrig, en tilsvarende standardisering, og omkring 1945 indførte man også normblade efter det tyske system. De blev også her kaldt for LON, eller lokomotivnormerne.

Standardiseringen efter LON, blev senere også anvendt på motor- og vognmateriellet, der så igen skabte en ny norm, nemlig fællesnormen, eller F-norm.

Eksempel på et blad fra Normaltabeller:
[image]

Eksempel på et blad fra LON:
[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak