Avatar

Industrispor på Aalborg Værfts område

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 17/10 2012, 17:52 (4203 dage siden) @ Peter Andersen

Det er højst sandsynligt, at der er tale om normalspor. Det har man, såvidt jeg ved, haft både i Odense, Helsingør, Nakskov og Københavns Sydhavn. Man fik jo mange ting leveret med jernbane, så nogle af sporene kørte der også godsvogne på.
På Holmen var der også normalspor, efter hvad jeg kan skønne efter billederne.
De fleste skibsværfter havde kørekraner og fladvogne med kort akselafstand (2-3 meter) til internt brug. Kranerne på pladsen havde som regel kun kort en udlægger for at kunne løfte jernplader, spanter, maskindele mm. op på vognene. Ude ved selve beddingen/dokken havde man så tårnkraner med større sporvidde til det høje løft. Odense havde dog nogle 4-akslede kraner med udlægger på 8-10 m.
Selv om kurverne ser skarpe ud, så er det jo ikke værre end dem, som mange 2-akslede sporvogne har måttet klare i tidens løb.

Kære Peter

Tak for oplysningerne. Jeg har netop læst bogen "Byens Værft", der handler om Aalborg Værft og som er udkommet i år. Bogen er på 335 sider og intet sted nævner man noget om sporanlægget.

For mig er Aalborg Værft interessant, fordi værftets sidespor var tilsluttet Aalborg havnebane. Men når de interne spor var normalsporede, er det svært på billeder at konkludere, om et givent spor er et "rigtigt" spor eller blot et internt spor.

På nedenstående billede, der måske er fra 1950'erne, er kurverne, så vidt jeg kan bedømme, bløde nok til at kunne befares af almindelige godsvogne.

[image]
Interne spor på Aalborg Værft ca. 1950-1960. Fra dvd inkluderet i bogen Flemming Nielsen: Byens Værft, 2012.


Et sidespring: Foderstofkompagniets spor på molen øverst til venstre på tegningen ser også specielt ud.

Ja, der er tale om to vogndrejeskiver. De viste spor er en del af de "almindelige" havnespor.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak