Avatar

Styr på sidespor

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 17/10 2012, 21:38 (4207 dage siden)

Som nogle af jer måske har fundet ud, af interesserer jeg mig for sidespor i tre forskellige varianter:

1) Sidespor på fri bane
2) Sidespor tilsluttet havnebaner
3) Sidespor på stationer på strækningerne Randers-Aalborg, Laurbjerg-Bramming, Viborg-Herning og Himmerlandsbanerne.

Det er mit håb, at jeg på et eller andet tidspunkt får styr på alle disse sidespor. Det er jo nok en opgave, der kommer til at tage de næste/sidste 20-30 år;-).

Der findes - mig bekendt - ikke en facitliste, som jeg bare kan slå op i. Og så måske alligevel: Måske findes der et "hjælpeværktøj", som måske kan hjælpe mig noget på vej:

Overvejelse: Hvis man i gamle dage skulle sende en godsvogn fra f.eks. Silkeborg til Cementfabrikken Rørdal (privat sidespor på Aalborg havnebane), hvad skrev man så på vognen/i fragtbrevet: Skrev man Aalborg eller skrev man Aalborg havn eller skrev man også et eller andet "andet", der kunne fortælle ankomststationen, at netop denne godsvogn skulle til et specifikt sidespor?

Svaret findes sikkert i en eller anden ordresamling. Mit "problem" er blot, at der går nogle år, inden jeg får gravet mig gennem samtlige ordresamlinger på Danmarks Jernbanemuseum. Og ud over oplistninger af visse sidespor, der skulle tariferes særskilt, er jeg endnu ikke stødt på noget brugbart.

Så den korte udgave af spørgsmålet er: Kan nogen huske at have set en oversigt over alle private (og offentlige for den sags skyld) sidespor?

Jeg ved, at man på et tidspunkt har opereret med "stationsnumre" (der var forskellige fra de stationsnumre, som vi normalt opfatter som stationernes numre (Frederikshavn var 1, Aalborg var 20 osv. osv.)). De særlige stationsnumre/destinationsnumre for godsvogne opererede vistnok med særskilte numre for forskellige dele af en station, dens sidespor, dens eventuelle havnebane osv. osv.

Om disse særlige godsvogns-destinations-numre var en videreudvikling af en eventuel liste over sidespor ved jeg ikke.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak