Avatar

Frederikshavn overkørsel Vestergade og Asylgade.....

af Ove Nygaard, 29/10 2012, 09:16 (4191 dage siden) @ Carsten B. Thomsen

..... dukkede op:

[image]
(Udateret postkort - Herluf W. Jensen, arkiv nm).

M.v.h.
Niels


Kære Niels

Tusind tak for det fine gamle billede fra Vestergade (hvor undertegnede bor ikke så langt derfra).
Vestergade hed tidligere Bomgade, for der lå nemlig en bod hist gaden slår et sving (svinget ses på billedet) - her skulle bønderne betale tiende af de varer, som de havde med til markedet på Nytorv, der ligger for enden af Vestergade (bagved fotografen).
Bygningen i midten af billedet kunne godt ligne den bod, hvor bønderne skulle passere og betale tiende.
(Navnet Bomgade har dermed ikke noget med jernbaneoverskæringen at gøre).

På højre hånd ses købmandsgården "Guds Fred" - det kom den efter sigende til at hedde, fordi købmanden sagde "Guds Fred" når han tog afsked med sine kunder.

På venstre hånd ses den tidligere præstegård (Vestergade 13), som ligger der endnu, og som stadig har indhakket i gavlen fra dengang der var bomanlæg.

På det modsatte hjørne lever Vogterhus 47 (Vestergade 8) i bedste velgående:

I Asylgade havde Asylgade 12 et tilsvarende indhak til bomanlæg - her er hullet blevet lukket, og der er isat et vindue (yderst til venstre i baggrunden ses Vogterhus 47 fra billedet ovenfor):

(Alle billederne er taget på vejen hjem fra nattevagt i den tidlige morgenstund den 8. maj 2012).

Kære Carsten.

Frederikshavn gamle station har tidligere været behandlet i en omfattende "tråd" i forum, og i en lille "anekdote" den 10. april 2011 fortæller "trafikeleven ANNO 1952/53" lidt om sit første bekendtskab med de 3 overkørsler:

En lille "slutanekdote" fra "min tid":

Inden der blev stillet indkørsel fra enten Hjørring eller Skagen, skulle ledvogterne ved de 3 betjente overkørsler inden for indkørselssignalerne melde sig pr. telefon til stationsbestyreren. Meldingerne, som blev afgivet med høj og tydelig "dialekt", lød: "Nørregade, Vestergade, Asylgade". Så blev der med rystende hånd indført et X for hver ledvogter i "ringningsrubrikken" i togjournalen som sikkerhed for, at ledvogterne var "på plads". Jeg var lige ankommet på min første arbejdsdag og ville vise initiativ ved at "gå til hånde". Da en telefon på væggen ringede, greb jeg den i min tjenstvillighed og hørte ovennævnte 3 "gadenavne". Jeg sagde stilfærdigt "tak", men foretog mig ikke videre. Lidt efter lød det over hele stationskontoret med høj og gennemtrængende røst:" 2049 holder for stop, er der nogen, der har fået "tre led"?
Jeg sank en klump og gik til bekendelse med dæmpet stemme. Så ku' jeg lære det!:-(

Håber det "gav" lidt til historien.

Bedste hilsener

Ove Nygaard


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak