Mergelbanerne ved Ulbjerg Klint

af Søndenfjords, 23/5 2016, 18:04 (2885 dage siden)

Henrik Bugge Mortensen skriver i sin bog "Ved den blå fjords kyster" (Forlaget Rebild 2001, side 18-20, ISBN 87-90838-04-1), at der i en meget kort periode i begyndelsen af 1900-tallet har været anlagt mergelbaner ved Ulbjerg Klint nord for Viborg. Et mergelselskab skal være dannet i 1913, men allerede i 1916 blev sporene flyttet til andre egne af landet.
"For at få merglen ud på markerne blev der etableret et vidt forgrenet sporsystem, hvor små lokomotiver tøffede ivrigt frem og tilbage mellem Aalestrup i nord og Lynderupgård i syd," skriver forfatteren.
Han citerer desuden Viborg Stifts Folkeblad fra den 10. august 1915 for denne iagttagelse:
"De smaa morsomme Mergellokomotiver fo'r frem og tilbage, udstødende vigtig Pift, som om de var rigtige Jernbanevogne og ikke bare nogle bitte Arbejdsmaskiner, der trak en Række dinglende Tipvogne."
Det er desværre ikke lykkedes mig at finde fotos af mergelbanerne, og der er heller ingen billeder af dem i bogen. Måske andre har adgang til billedmateriale?
PS: Mergelbanerne ved Ulbjerg Klint har næppe nogen direkte tilknytning til mergelforekomsten ved Kølsen et hanefjed længere mod syd, hvor straffefanger fra Horsens indtil midten af 1930'erne gravede mange hundrede tusinder ton mergel ud. Merglen herfra blev ikke transporteret på tipvogne, men på normalsporede godsvogne, nemlig på den nærliggende Himmerlandsbane.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak