Misbrug af fotos, hvad kan der eventuelt gøres?

af Steffen Dresler, 3/7 2016, 14:50 (2826 dage siden) @ Erik V. Pedersen

Kære alle, dette ikke møntet på nogen bestemt person eller persongruppe.

At der er sket, sker og vil ske misbrug af billeder på internettet eller i trykte medier er ikke noget nyt, hvilket jo også diverse tråde her på siderne vidner om.
De gældende regler er:
[image]

Altså nytter det ikke at påberåbe sig, at billeder er blevet misbrugt, HVIS optaget før 1. januar 1970. Ærgerligt for den, hvis billeder anvendes og dobbelt ærgerligt, hvis den ”nye” ejer påberåber sig © og mangler kreditering af, hvem fotografiet er optaget af. Det er altså ”the settings” og som det så smukt hedder på engelsk ”don´t fight the settings” eller på dansk ”Start aldrig en krig, der ikke kan vindes”.

Mit råd er, at alle billeder (uanset alder), der gøres tilgængelige på internettet, forsynes med en meddelelse som på HBDS billeder. Det forhindrer ikke noget som helst, men giver en information om, at billederne er optaget af en bestemt navngiven person og en eventuel dato for optagelse. Dette bør om end ikke forhindre, men klart gøre opmærksomt på, en eventuel copyright HVIS optaget efter 1. januar 1970. Og så kan man jo på originalbilledet se, at det er blevet beskåret.
Jeg har også ubevidst overtrådet reglerne, taget fejl af fotograf o.s.v., men er jo blevet klogere. I dag er der klare aftaler med en eventuel fotograf (hvis efter 1/1-70), eller i det mindste en kreditering og helst tilladelse, hvis efter 1/1-70 HVIS fotografen kendes og LEVER.

Til udgivelser KØBER jeg ofte tilladelse for brug af et billede til et bestemt formål en gang og prisen ligger normalt mellem 0 til 500 kr. afhængig af museum, lokalarkiv mv., hvilket jo også gøres opmærksomt på ved billedet i den trykte version. Og det gælder OGSÅ selvom billedet er før 1/1-70. Og så får man billedet i en høj opløsning.

Hvad så hvis et billede bliver misbrugt (optaget efter 1/1-70)?

Såre simpelt, hvis ikke der reageres fra webmaster, forlag, lokalhistoriske arkiv, udgiver mv. på en skrivelse, fremsendes en ny skrivelse til bestyrelsen, leder, direktør (altid et trin højere) med et krav på godtgørelse for anvendelse af billede på eventuelt 500,- kr. pr. optagelse. Det er den gennemsnitlige takst for et billede til brug for offentliggørelse.

Hvis man IKKE gider/ønsker at slås for sine rettigheder (billeder optaget efter 1/1-70), har man accepteret misbruget, såre simpelt. Og så nytter det ikke at blive ”tøsefornærmet” bagefter.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Det du betaler for når der købes et billede er ”ARBEJDSTID” og eventuel scanning i høj opløsning eller en kopi. Og synes du at prisen er for høj, bare ærgerligt.
NB, NB: I øvrigt synes jeg det er SYND at tilpladre billeder med store tekster for at forhindre misbrug. Så hellere lade være med at vise dem for et normalt fornuftigt publikum.
NB, NB, NB: Jo, jeg har fået stjålet tegninger og billeder ”en mas”, men altid fået den landet på en fornuftig vis.
NB, NB, NB, NB: Egne billeder anvendt her på siderne har jeg en aftale om, at webmaster må anvende, selvfølgelig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak