En havnebanegætter - Sønderborg (3 fotos)

af Niels Munch, 4/7 2016, 23:01 (2845 dage siden) @ Jørgen Schwartz

Tidligere kunne man måske risikere at glide i margarinen .....


..... for længere t.v. for Anders' restauranter ligger et boligbyggeri opført efter 2002 dér, hvor Solofabrikken A/S producerede margarine indtil 1998. Kendt var især den store, tre etager høje bygning af røde mursten, der blev opført 1929-31. Den karakteristiske buede gavl med navnet i store bogstaver, der fulgte tagbuen, dominerede udsigten fra Christian X's Bro og blev mere end noget andet det, der tegnede Sønderborg Havn i folks bevidsthed:

[image]Sønderjyske Billeder (u. år) - fil.nr. 315-208.TIF .

De 2 spor i asfalten på mit foto betjente netop margarinefabrikken.

[image]Kig mod nord ad Nørre Havnegade med Kong Christian den Xs bro, 27.06.2016 (nm).

Det ene spor gik ind under "benene" på bygningen, det anden gennem en port:

[image]Sønderborg. Kig mod syd med Nørrebro og Solofabrikken. Sønderjyske Billeder (u. år) - fil.nr. 00020X08305.tif .

Helt ude t.h. i billedet ses de 2 spor med hver sin godsvogn. Da fabrikken indstillede produktionen, var det slut med godstrafikken på Alssiden, og havnebanen kunne besluttes nedlagt.

Da der med Kong Christian den Xs bro i 1930 førtes normalspor til Alssiden af havnen, kom der 4-strengede spor dér, idet der fra amtsbanerne - og indtil betjeningen af Sønderborg Gasværk ophørte 1951 - fandtes meterspor. Derfor kan man på øverste billede se et ABA Stettin-lokomotiv med "privatbaneskorstensbånd" tilkøre en SFJ J-vogn på transportør, som må være kommet fra Mommark.

På sin side http://evp.dk/index.php?page=diverse-motormateriel viser EVP bl.a. en "kommode" holdende netop i sporskiftet for de 2 spor til Solofabrikken.


Bedste hilsener og tak til alle for at lege med
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak