Avatar

Hestlund trinbræt

af Morten Flindt Larsen, København K, 6/1 2017, 03:56 (2665 dage siden) @ Ole Lund Jensen

Engang lå der mellem Bording og Ikast et trinbræt ved navn Hestlund. Niels Jensen skriver i sin bog "Midtjyske Jernbaner" fra 1979 følgende om trinbrættet: "4,8 km fra Bording lå i tyverne Hestlund trinbræt". Bording var i samme bog anført til at ligge 74,5 km fra Aarhus H (kilometreringen for Bording senere ændret med 100 m), hvilket så betyder, at Hestlund skulle have ligget 79,3 fra Aarhus H. Strækningens kilometrering udgår imidlertid fra Skanderborg, så hvis vi fradrager 22,8 km Skanderborg-Aarhus H, så skal Hestlund have ligget i km 56,5. Jeg antager, at trinbrættet har ligget ved en af de større overkørsler i området, men en placering i km 56,5 passer ikke med overkørslernes placering.

Det leder mig så til at spørge, om nogen kan opklare præcist hvor Hestlund trinbræt lå - og i øvrigt hvornår det blev oprettet og nedlagt?

Hestlund Trinbræt lå 25,4 km fra Silkeborg. Det blev oprettet 1. juni 1925 og nedlagdes 14. maj 1934. Ved trinbrættets åbning var der ifølge Peer Thomassen begrænset uofficielt billetsalg på stedet, men det har nok ikke varet længe, før der blev etableret salg af billetter i toget i stedet.

Ved vejen til det, der dengang hed "Heslund", lå der i km 26,4 fra Silkeborg kortvarigt i 1878 et privat sidespor, som ikke nåede at få noget navn.

Og der skulle vel ikke sågar findes billeder af trinbrættet fra dets korte levetid? Jeg har fundet luftfotos af de relevante overkørsler og vogterhuse i området, men disse billeder er taget i sidste halvdel af 1950'erne og dermed længe efter trinbrættets lukning.

Undertegnede har aldrig set et sådant foto, heller ikke hos Wilcke og Thomassen m.fl., men da der af og til stadigvæk dukker interessante billeder ting op i de lokalhistoriske arkiver, kan det ikke udelukkes, at der også eksisterer noget fra Hestlund.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak