"Danske Statsbaners Damplokomotiver" af William Bay

af Steffen Dresler, 19/5 2017, 16:23 (2528 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

God eftermiddag til alle!

Det er en god ide at Thomas gør opmærksomt på, at det drejer sig om ”DSB Damplokomotiver” fra 1968, der er en helt ganske anden bog end den man normalt tænker på, nemlig ”Danmarks Damplokomotiver” udgivet i 1977.

Dette får mig til at fortsætte med, at W.Bay var jo en flittig skribent og udgav allerede i 1960 bogen ”The Locomotives of the Private Railways of Denmark” og helt i tidens ånd på engelsk. Året efter kom så bogen ”Locomotives of the Danish State Railways”, ligeledes på engelsk. Begge fra The Oakwood Press. Begge udgivelser i størrelsen 22x14 cm. De indeholdt de kendte skitser, et lille tekstafsnit og endelig et billede af hver type, sidstnævnte samlet på nogle billedsider.

Hvorfor på engelsk? Jamen, det engelske marked var jo ganske anderledes end det danske m.h.t. speciallitteratur og stort set, var der jo ikke noget på dansk, ud over 2-bindesværket ”Danmarks Jernbaner” fra slutningen af 1930´erne, DSB jubilæumsbog ”De Danske Statsbaner 1847-1947” fra 1947, billedbogen ”Odin og Roeskilde” fra 1952 samt Politikens ”Jernbanens Hvem, Hvad, Hvor” fra 1959. Retfærdigt skal dog nævnes de få, men absolut gode modeljernbaneudgivelser med model- og forbillede som f.eks. ”Modeljernbanen” og den mere kommercielle ”Haases Hobby bøger”.

Det var altså et fåtal der interesserede sig for jernbaner og damplokomotiver, man kunne jo bare se ud ad vinduet, der kørte de jo. Og det var vel også holdningen hos forlagene. Først med oprettelsen i 1962 af Dansk Jernbaneklub kom interessen for alvor for det skrevne.

Man skal altid være meget forsigtig med at dømme andre udgivelser, men hvis man er interesseret i informationer ud over nogle ganske korte, har de nævnte bøger udelukkende samlerværdi. Men hvor meget der skal betales, afhænger jo af efterspørgslen. Men informativt ud over lige ”standard” informationerne finder man ikke.

Først i og med udgivelsen af W.Bays ”Danmarks Damplokomotiver” i 1977 udkommer det, vi vel idag kan kalde et standardværk. Og igen, med fare for at træde på en masse følelser, følte det nu hedengangne forlag ”Signalposten” sig næsten forpligtet til, at udgive et ”rettelses- og supplementshæfte” på 16 sider i 1979. Når man skriver så meget, kan fejl og misforståelser ikke undgås, ligesom der kommer nye informationer til hele tiden.

Altså, det omfattende værk om alle ”Danmarks damplokomotiver”, er udgivet i 1977 og skrevet af W. Bay og det til salg er "DSB Damplokomotiver" af samme forfatter, er efter min mening nok mere et samlerobjekt. Men hvis man ønsker dette i samlingen er det jo nu man skal slå til!!

Med venlig hilsen

Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak