S-maskinerne - hvor langt kom de omkring?

af Ole Lund Jensen, 1/11 2017, 21:38 (2339 dage siden)

Engang imellem kan man jo komme til at fundere over, om den eller den type lokomotiv eller motorvogn mon egentligt nogenside har befaret en given strækning. Og i tråd hermed er jeg kommet til at spekulere over, om S-maskinerne (S 721-740) egentligt har befaret alle DSB-strækninger i 1. distrikt, hvor akseltrykket tillod deres anvendelse?

Litteraturen og Internettet indeholder mange billeder af S-maskiner på Kystbanen, Nordbanen og Godsforbindelsesbanen, i mindre grad også Nordvestbanen og Frihavnsbanen. Men hvor meget kom de derudover rundt på Sjælland og Falster? Jeg sigter her til kørsler frem til ophøret af ordinær dampdrift i 1, distrikt i 1968 og altså ikke efterfølgende museumskørsler og transporter for ophugning.

Dancker skriver i Banebøgers Strejftog V "Damptog gennem Danmark" følgende: "Efterhånden kørte S-maskinerne ikke kun på Nord- og Kystbanen. De blev sendt helt til Masnedsund, ja endog helt til Gedser, da Storstrømsbroen. På et tidspunkt forhøjede man netop derfor kulbeholdningen på S-maskinerne med en ekstra høj kulkasse. De har også kørt Kalundborgekspres og over Sydbanen via Køge til Næstved samt på Frederikssundsbanen".

Tom Lauritsen skriver i "Danmarks Jernbaner 1960-1969" om S-maskinerne, at de "...dukkede af og til op så fjerne steder som Næstved, Køge og Holbæk".

Bay nævner, at de to Borsig-maskiner indtil 1927 kørte på Vestbanen - og så nævner han den sjove historie om færgeoverførsel af netop disse to maskiner fra Fredericia til Masnedø ved leveringen.

Men jeg mindes ikke at have set billeder af S-maskiner ret langt sydvest for Roskilde, på Lille Syd eller Sydbanen - endsige helt i Gedser. Men findes sådanne billeder? Og monstro om der nogensinde har været en S-maskine Slagelse-Næstved eller Slagelse-Værslev med hjælpetog eller lignende? Og hvad med Lille Nord?

Med venlig hilsen

Ole Lund Jensen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak