Lersøen/Nørrebro Godsstation

af Svend, Storkøbenhavn, 18/11 2017, 13:58 (2343 dage siden) @ Morten Flindt Larsen

Ja det var nogle tynde definitioner.
Godsstation var en term jeg faldt over. Hedder vel snarere godsekspedition
Og det var Kbh og Frdb kommuner.

.
En godsekspedition er (var) et ekspeditionssted hvorfra og -til der kunne sendes stykgods som fragtgods (samt ilgods og banepakker - ekspresgods er et emne helt for sig).
På nogle godsekspeditioner (men ikke alle) varetog man også fragtberegning af vognladningsvise forsendelser.
De fleste godsekspeditioner blevet ledet af en godsekspeditør (med stationsforstanderen som nærmeste foresatte).
Mindre stationer/ekspeditionssteder blev betragtet som godsindleveringssteder (f eks Valby). På andre igen kunne der indleveres banepakker, f eks Enghave.
Emnet er omfattende - og interessant :-)


Ikke helt korrekt.

Alle ekspeditionssteder, hvorfra der kunne sendes stykgods og vognladningsgods, havde godsekspedition. Der var også billetsalgssteder, der havde ekspedition af stykgods (under en hvis vægt) og offentligt læssespor, hvorfra ekspeditionen af vognladningsvise forsendelser blev foretaget af en nabostation.

Banepakker var ikke et "godsprodukt" men blev befordret i persontogene sammen med rejsegodset og kunne også sendes til og fra ekspeditionssteder, der ikke havde godsekspedition (billetsalgssteder).

På mindre stationer blev godsekspeditionen i ældre tid ofte varetaget af det samme personale, som solgte billetter og havde med trafikafviklingen at gøre. De blev ledet af stationsforstanderen .Det var "en blandet landhandel".

Valby var ganske rigtigt i en periode indleveringssted for stykgods, men kun op til en vis vægt, og godset gik ikke til og fra stationen med tog, men med Københavns Godsbanegårds lastbiler. Derudover kunne der i mange år på Valby station forsendes rejsegods og banepakker. Enghave var ekspeditionsmæssigt billetsalgssted, så dér kunne der ganske rigtig både sendes rejsegods og banepakker.

På de fleste købstadsstationer (DSB) og også en del større "mindre" stationer, havde godsekspeditionen selvstændigt afregningsnummer.

.
Jeg orker det (næsten ) ikke.... alligevel:
En godsekspedition var et selvstændigt ekspeditionssted. Lyngby havde en godsekspedition. Hellerup havde en godsekspedition. Birkerød (bare for at tage et eksempel) havde et varehus/pakhus, hvor fragtberegningen fandt sted på stationskontoret.
Det hele er historie nu og de færreste husker (eller kender) den.

PS: Banepakker blev befordret sammen med øvrige ilgodsforsendelser. Det var ekspresbanepakker der blev befordret sammen med rejsegods.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak