Avatar

Spørgsmål - Risdal Mosebrug

af Morten Flindt Larsen, København K, 21/12 2017, 14:15 (2315 dage siden) @ Bent Hansen
redigeret af Morten Flindt Larsen, 21/12 2017, 14:33


Kender nogle af de normalsporede privatbaneforskere til mergelsidespor på Skagensbanen og mergeltransporter på samme?

Når jeg har lidt ondt ved denne udlægning, skyldes det geologien. Skagens Odde helt fra Frederikshavn er dannet af bølger og vind, og ingen af disse er kendt for at transportere mergel. Isen kunne, og det er en mulighed, men så skulle isen havde været nede og fået fat i noget Kertemindemergel og lagt det igen på havbunden under Odden. Isen her var vel fra det første fremstød, Den norske Is. Om Nordøstisen kom her, ved jeg faktisk ikke, men mergelen er stadig hente nord for. Den baltiske Is har næppe været her?

Tja......


Nix, ingen mergelsidespor på FSJ, hverken til pålæsning eller aflæsning. Det nærmeste, man kommer, er et unavngivet sidespor mellem Hulsig og Sandmilen, som eksisterede 1918-1922, og hvor der blev gravet martørv til fyring i banens damploko.

Hvad angår Risdal på Skjern - Videbæk strækningen, blev de første forsøg med tilplantning af et tidligere brunkulsleje ifølge pkt. 12 i denne brochure foretaget i det gamle Risdal-leje, efter at brydningen stoppede i begyndelsen af 1920'erne. Er det helt utænkeligt, at man i den forbindelse har merglet jorden for at give bedre livsvilkår for tilplantningen?

TILFØJELSE: Det private, normalsporede Risdal sidespor, som eksisterede fra 15.11.1920 til 29.06.1922, passer vel også udmærket med, at det så har kunnet bruges ved oprydningen og tilplantningen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak