Et par sp. om tyske pansertog indsat i DK 9-4 1940?

af Steffen Dresler, 8/2 2018, 18:34 (2268 dage siden)

Go´aften til alle

Afstedkommet af en ny bogudgivelse (Det‘ en tysker) og en hér anvendelse af et ”her og nu jeg ikke har set før billede” om den tyske værnemagts ”Pansertog 23” (Panz 23) i Danmark den 9. april 1940, har en læser ringet og kommet med nogle informationer om, hvor toget med næsten sikkerhed er fotograferet (har ikke rettighederne og kan derfor ikke vise billedet her, men det betyder spørgsmålsmæssigt heller ikke noget), nemlig i Randers!!! og ikke Padborg som muligvis troet. Og da dette sikkert er helt korrekt ud fra de give informationer, bliver jeg endnu mere i tvivl end godt er. Der er nemlig noget, der ifølge mine ”undersøgelser” ikke helt passer. Dels lokomotivanvendelse og nu også hvor det egentligt blev anvendt – kom det til sit befalede mål og hvad laver det så på billedet hvor det er fotograferet i Randers?
I det hele taget hersker der (i hvert tilfælde for mig) åbenbart tvivl om de to tog, nemlig Panz 23. og Panz 24, anvendelse i DK (mål), indsættelse og oprangering.

Der er en udmærket redegørelse her:
https://www.sporskiftet.dk/wiki/tyske-panzertoge-samt-marteriel-i-danmark-1940-45
hvor der kommes rundt om emnet på en fin måde. Men også her er der nogle ubesvarede spørgsmål.

Jf. egne informationer (har læst diverse tyske udgivelser, der giver svar på hvad skete BAGEFTER) er Panz 23 (og 24) af Tjekkisk (muligvis Østrig-Ungarsk overgået til Tjekkoslovakiet efter 1. verdenskrig ved landets oprettelse i april 1918) ejendom og så overtaget ved Tysklands annektering/besættelse af landet i 1938.

Jf. Tjekkiske kilder var lokomotivet et 0-C-0 koblet damplokomotiv ”CSD Serii 377” og pansret jf. nedenstående tegning (model til at købe i Lasercut). Tror dog at originalen er Østrisk-Ungarsk med andet litra/type nr.
[image]
Ukendt ophav.

Og dette foto fra internet giver jo ikke umiddelbart noget svar ud over to stk. CSD 377?
[image]
Ukendt ophav.

eller måske tidligere under 1. verdenskrig således:
[image]
Postkort internet.

Men ser vi på nogle af de få billeder der eksisterer og optaget angiveligt den 9. april 1940 i Padborg af en Morten Poulsen er lokomotivet en pansret udgave af den tyske BR 93 220. Og det er der nok ingen tvivl om.
[image]
Panz loko BR 93 220, foto Morten Poulsen ©DJM


Men når man så undersøger dette loko i (dem jeg har) tyske lokomotivoversigter, står der INTET om at dette lokomotiv blev ændret og påsat panser for anvendelse i et pansertog, her nr. 23.


Så mit spørgsmål til denne tråd er:

• Hvornår fik Panz 23 (og evt. også Panz 24?) udskiftede deres toglokomotiver fra CSD serii 377 til DR BR 93.
• Af hvilken rute kørte de to pansertog.
• Nåede de deres befalede indsatsområde (og HVILKET) og
• Hvad laver Panz 23 i Randers?

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Det vigtigste for mig er om de to tog nåede deres befalede indsatsområde! Så kan nemlig den afsluttes.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak