Nyt problematisk billede.

af Bent Hansen, 29/3 2018, 11:27 (2213 dage siden) @ Bent Hansen

Hej.

Jeg har tygget lidt på N. Bertelsens profession, vejassistent i Viborg og så Herningarkivets angivelse af et vejarbejde. Uden resultat.

Derpå tjekkede jeg Bertelsen. Han står hos mig som entreprenør, men uden eget materiel. Man kunne kalde ham arbejdsleder? Et mergelselskab, der havde lejet spor og tipvogne hos Hedeselskabet og selv købt lokomotiver eller skaffet heste hos medlemmerne, ansatte en mand som Bertelsen til at forestå arbejdet, ansætte folk osv. Han kunne i nogen grad skaffe materiel og være behjælpelig med salg bagefter. Ofte ved vi ikke, om det var hans eget materiel eller andelsselskabets materiel, han averterede til salg bagefter. Vi møder ham omkring 1913, hvor han står for Rødding - Løvel Mergelselskab, omkring 1915 hvor han arbejder for Kjeldbjerg Mergelselskab og omkring 1916 hvor han nævnes i forbindelse med Heager - Øse Mergelselskab Han havde flere selskaber i gang på samme tid, men han skulle jo ikke levere materiel til dem. Selskaberne var små, og formentlig hed det sidstnævnte selskab noget helt andet?

Det er muligt, at Bertelsen har været vejassistent før han tiltrådte for Rødding - Løvel? Det er også muligt, at Bertelsen i slutningen af 1920'erne har opgivet sin selvstændige virksomhed og gået tilbage til sit tidligere erhverv som vejassistent?

Hans arbejder kendes kun ud fra salgsannoncer. Han sælger således både mergelmateriel, vandbygnings- og tørveditto. I 1917 averterer han en gravemaskine til salg. Det kunne godt være maskinen på billedet i arkiv.dk. Han fik den åbenbart ikke solgt, for få måneder efter søger han en mand, der kan samle maskinen, der nu skal bruges for Karup Tørvefabrik. Et tidligere billede fra Karup Mosebrug viste en meget stor F. L. Smidth-gravemaskine med hus af træ angiveligt i Karup mose. Den var nu fra Blaksmark Mergelselskab og så tung, at den straks ville forsvinde i mosen. Jeg har dog aldrig set billeder af dette for mig nye bud på en gravemaskinei mosen, men Bertelsens maskine var måske knap så tung? Ku' billedet være herfra? Jeg tror det næppe, men det er muligt? Igen i 1925 averterer Bertelsen en gravemaskine til salg. Nu nævnes, at udlæggeren er fem meter lang, og det passer meget godt med maskinen på billedet i arkiv.dk.Vi hører ikke mere til Bertelsen herefter. Det kan der være flere grunde til.

Givet er det, at hans gravemaskine, der godt kunne være ídentisk med maskinen på billedet i arkiv.dk, har været på egen omkring Herning og Viborg.

Jeg tør stadig ikke gætte og har stadig ondt ved et vejarbejde. Her ville jeg bruge en skemaskine eller en med skov og ikke som her en med spande!

Mvh. BH.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak