Centralapparatet på Vejen station

af Henrik Hansen ⌂, Vejen, 24/6 2018, 12:54 (2125 dage siden) @ T. Rithmester

I går var jeg så heldig, at jeg kom på skudhold af centralapparatet på Vejen station.
Vi er her ude i noget som jeg ikke har den store viden om.
På sådan et apparat er der jo flere dele som jeg godt kunne tænke mig, at få sat korrekt betegnelse på.
Så håber på forums hjælp :-)

[image]Centralapparatet på Vejen station - Et apparat af Enhedstypen ? 23. juni 2018 (thr)


Anlægget er fra Svenska Maskinverken i Södertälje. Anlæg af 'Enhedstypen' var en tysk betegnelse, men anlægget i Vejen ligner ganske meget de tyske anlæg af enhedstypen

[image]Dette må være sporskiftebetjeningshåndtag ?


Nej, der er til aflåsning af sporskifter. Man aflåste kun sporskifterne hvis de skulle befares modgående, medgående sporskifter blev ikke aflåste. Årsagen skal findes i låsens udførsel, der overhovet ikke er opskærlig - hvis man skar et aflåst sporskifte op, så smadrede man lås og/eller sporskiftet.

[image]Disse håndtag, er det dem som man kalder "Opskærligt håndtag" ?


Det er betjeningshåndtag til sporskifter. Håndtagene er udført så en opskæring blot vil dreje tovskiven ifht. til håndtaget. Hvis et sporskifte skæres op, vil riglen i aflåsningsregisteret blive flyttet, så det ikke længere er muligt at fastlægge en togvej. Bag håndtagene sidder stjernetableauer for smuto. Man skulle trykke en pedal ned for at omstille sporskiftet, og hvis sporskiftet var frit, blev håndtaget 'oplåst' via en magnet spærre

[image]Hvad er betegnelsen for dette apparatur ?


Det er stjernetableauer, der viste om er var fastlagt en togvej. Vejen mekaniske anlæg havde elektrisk fastholdelse af fastlægningsregisteret - som derfor skulle kunne nødopløses på knappen til højre for stjernetableauet, hvis toget ikke fjerne fastlægningen.

[image]Og denne ?


Det er den elektriske udrustning til det fremskudte signal og hastighedsviseren. Blinkeren sidder i udbygningen på kassens forside. Til højre og venstre tableau for hhv. det fremskudte signal og hastighedsviseren viser. Forneden sikringer og omskifter mellem dag og nat.

[image]Og slutteligt denne her ?


Det er togvejsfastlægningshåndtagene der sidder nederst. Over dem blokapparatet til post 2, som blev brugt til frigivning af postens signaler/sporskifter. Øverste sidder en klokke og en meldebrik, så stationsbestyreren kunne se om post 2 havde udført ordren.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Højbygaard Sukkerfabrik
Højbygaard Sukkerfabrik

Sukkerfabrikken Lolland blev opført i Holeby i 1872. På grund af uheld og en ringe økonomi, gik fabrikken konkurs i 1877 og genopstod med nye ejere som Højbygaard Sukkerfabrik. Her er historien og billederne fra fabrikken med de mange smalsporslokomotiver.

Læs mere
Billige jernbane T-shirts

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak