Ilgodstog 2082 på Jylland 1971

af Hans Peter Balle, 15/7 2018, 12:17 (2104 dage siden) @ Georg Schmidt

Georgs billeder med vogne fra FDBs fabrikker i Viby vækker gode minder. Vores nabo var chauffør på fabrikkerne og som skoledreng var jeg ofte med ham rundt i byen efter skoletid og i ferierne. Senerehen, i min studietid, havde jeg hvert år sommerjob på salatfabrikken, hvor jeg fremstillede mayonnaise i lange baner.

FDB i Viby var gennem mange år utvilvsomt Odderbanens største godskunde - først med fabrikkerne og sidenhen også med Centrallageret. Køle godset som Georg nævner var hovedsagligt margarine men også mayonnaise og færdigblandede salater i mindre omfang. I de år jeg kender til, dvs fra slutningen af tresserne til begyndelsen af firserne, gik køle varerne hovedsagligt med lastbil til centrallagrene i Skalborg og Vejen mens de gik med banen til Albertslund og Vordingborg. I visse år var der også export af margarine til det svenske co-op med bane.

Ideen med at hægte godsvogne bag på et persontog fungerede i adskillige år. Min bror, Søren, tog nedenstående billede 25 maj 68 af M2-D232-hvide vogne på Viby station på vej indtil byen.

[image]

Senere, formentlig efter at centrallageret i Viby fik sporforbindelse ved Rosenhøj, steg godsmængderne så kraftigt, at det blev nødvendigt med et egentligt godstog om eftermiddagen til Århus. Der blev også anlagt et Carlsberg depot i industrikvarteret, meget passende ved Øllegårdsvej, og det medførte også en del godstrafik. I maj-juni 74 tog jeg et par billeder af DL11 med et større godstog på vej indtil Århus. De fire Interfrigo Ibbes vogne bagest er meget sandsynligt fyldt med kølevarer fra fabrikkerne. Hvad den ombyggede Ics længere fremme i toget blev brugt til ved jeg faktisk ikke.

[image]
[image]

Godstoget får jeg talt til 46 aksler, og det er da meget pænt klaret af DL11 (500 hk). Heldigvis gik det ned af bakke fra Viby indtil Århus.

MvH
Hans Peter


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak