København 1940 årene, mulig konklusion

af Steffen Dresler, 12/9 2018, 13:15 (2046 dage siden) @ Christian

God eftermiddag

Jeg tror at det næsten er muligt at fremstille en nogenlunde konklusion på det viste billede og som sikkert er optaget fra altanen af en af Lennart Strömquists familierelationer, der i sin tid boede i Æbleøgade 23 ved Hans Knudsensplads i København-Østerbro.

Hans Knudsens plads var oprindelig et vejkryds uden navn opstået da den ældste jernbaneforbindelse (nu Rovsinggade/Borgervænget) fra gamle Nørrebro station (Nørrebroparken) blev omlagt til en ny trace over den nuværende Nørrebro station og krydset med vejen fra Østerbro og ud mod Vigerslev/Ryparken/Lyngby (nuværende Lyngbyvej). Det blev i forbindelse med omlægningen af den første store vej ud af København, ”Lyngbyvej” omkring i 1931 ændret til en rundkørsel og den ny plads fik i 1942 navnet Hans Knudsens plads. (https://da.wikipedia.org/wiki/Hans_Knudsens_Plads).

Datering af billedet:
Byggeriet i baggrunden (Ryparken) blev opført i perioden 1932-33 (http://www.jernbanen.dk/forum2/index.php?id=43338) og S-tog skiltet opsat på Lyngbyvej station m. fl. allerede i 1932.

Der er positivt opstillet en køreledningsmast – muligvis flere – sidstnævnte svære at se, hvilket giver en datering fra 1932 og frem (http://www.jernbanen.dk/forum2/index.php?id=43340).

Men den nok mest afgørende tidsfaktor er jo nok informationen om rutebilen/bussen i forgrunden, der ” er én af de 2, Frode Blach anskaffede til København-Vangede-Lyngby ruten i 1932. Ruten blev nedlagt ved etableringen i 1938 af KS/NESAs "gule" trolleybuslinje fra Nørreport til Lyngby via Hans Knudsens Plads (http://www.jernbanen.dk/forum2/index.php?id=43336).

Konklusion:
Det må vel betyde at fotografiet er optaget tidligere end køreplansskiftet? i maj 1938, da denne bustype herefter blev erstattet med en gul KS bus og af anden fabrikat.

Ser man på vegetationen – træerne størrelse og blade – på Lyngbyvej, passer det tilfredsstillende med et noget senere tidspunkt end 1932 (beplantningstidspunkt).

Så en mulig konklusion KUNNE være, at billedet er optaget mellem 1933 (Ryparken og S-togs skilt) og 1938, nok nærmere op til 1938. Så billedet kan ikke være fra 1940, bl.a. rutebilen samt manglende hvide afmærkninger på kantsten og master mv.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Hvad personen i masten laver ved jeg ikke, men et godt bud er, at han tilhører et af ”Væsener” i Københavns Kommune, enten belysningsvæsenet eller muligvis Københavns Sporveje.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

DSB MZ1422
Billige jernbane T-shirts

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak