DSB Hs 418 - datidens dresscode

af Niels-Erik Hansen, Roskilde, 16/9 2018, 17:55 (2020 dage siden) @ T. Rithmester

Jeg har forsøgt at ”tolke” lidt på personalekredsen omkring lokomotivet.

Der er 13 personaler på billedet.

Alle har kasket på! – Visse kasketter synes ikke at være ”autoriserede” - tre af den til højre, nummer fem også fra højre og ham over!

Manden i førerhuset er uden tvivl lokomotivføreren. – De to derunder er antagelig rangerleder og rangerhjælper.

Manden med skovlen har antagelig intet med lokomotivet at gøre. – Skulle han endelig være fyrbøder, vil han uomtvisteligt have problemer på grund af skovlskaftets længde, når der skal kul i kedlen! – Og så mangler der vist et bedre greb i toppen af skaftet. – Hans kasket virker også uautoriseret.

Der er flere med dobbeltradet jakke. - Hvor meget har det med status i firmaet (anciennitet) at gøre? – Nummer to fra højre synes ikke at have en autoriseret kasket, men jakken er dobbeltradet. – Hvad kan hans status være? Bemærk hans fodtøj – støvler.

Nummer et og tre fra højre gætter jeg på kommer fra banetjenesten! – Nummer fem fra højre med en oliekande i venstre hånd, er han remisearbejder, der bl a smører lokomotivernes gangtøj?

Resten tør jeg ikke gætte på. Deres ”huebånd” og jakker kan forvirre mig! Nummer tre fra venstre stående på jorden har vist en fløjte hængende ned langs jakken. Det samme anes for de to på lokomotivets trinbræt.

Ellers er det et ”lækkert” billede hr Rithmester har fået.

Så kan man også filosofere over datidens ”mode”: kasket, hvid skjorte for flere af dem, ”kravetøj” af den ene eller anden slags, vest og lommeur! – Det nærmeste jeg kan komme noget af det efter mine snart 48 år ved jernbanen er, at jeg i tjenesten har været iklædt slips i et antal gange, der kan tælles på højest to hænder!


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Lokomotivfabrikker

Hectorrail

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak