DSB under besættelsen, 2 film

af Steffen Dresler, 18/8 2016, 23:24 (2802 dage siden) @ Claus E. Hansen

Den første film er jo en klassiker blandt dokumentarfilm om besættelsestiden, produceret straks efter krigen, her af Poul Eibye for DSB. Må dog bemærke, at jeg ikke lige ved, med hvilken ret Jimmy Tronsmark kan offentliggøre den på Youtupe, da jeg ved den er ”copyrightet” af Frihedsmuseet.

Dette gælder også for den anden film om et døgn med DSB. Den optaget og udgivet under krigen, hvilket jo også speeket med al tydelighed fortæller (se sekvens 1:37 om eftersyn). Den er udgivet af Danmarks jernbanemuseum som en bonus film til en anden af museets udgivelser.

Det der gør film nr. 1 interessant er speaket, der jo fuldstændig er præget af tidens opfattelse og at alt enten er sort eller hvidt.

Det er helt klart historiske film, der begge bidrager til forståelse for måden at man opfattede besættelsen på, men jeg tror nu nok, jeg ville undersøge eventuelle copyright tilladelser. Men det er vel dagens syn på bl.a. færdselsloven, lov om copyright og andre love:-( .

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

DSB under besættelsen, 2 film

af Claus E. Hansen, 19/8 2016, 01:09 (2802 dage siden) @ Steffen Dresler

Helt enig, der kan godt være tvivl om rettighederne til disse film, og burde måske derfor ikke have henvist til dem.

Men brugeren på Youtube dækker sig måske under at filmene nu er over 70 år gamle.

Mvh
Claus

DSB under besættelsen, 2 film

af KimC, 19/8 2016, 07:58 (2801 dage siden) @ Claus E. Hansen

Helt enig, der kan godt være tvivl om rettighederne til disse film, og burde måske derfor ikke have henvist til dem.

Men brugeren på Youtube dækker sig måske under at filmene nu er over 70 år gamle.

Mvh
Claus

Det er ikke kun et spørgsmål om filmen, men også udgivelsen. Hvis Jernbanemuseet har lavet en udgivelse i nyere tid, og filmen stammer derfra, er der et problem.
Spørgsmålet er vel hvem der har fået digitaliseret filmene, og deres vilkår.

DSB under besættelsen, 2 film

af Steffen Dresler, 19/8 2016, 08:32 (2801 dage siden) @ Claus E. Hansen

Kære Claus

Det er absolut ikke en kritik af dig overhovedet, at du har lavet en henvisning, du er jo bare budbringeren! Og det er jo gode film både historisk som billedmæssigt og kan sikkert glæde en masse personer med interesse i besættelsestiden.

Det er rettighederne jeg anker over. Det med at personer, der udligger film på bl.a. youtube, kan gøre det frit og kvit, under en henvisning til, at bare den/de er over 70 år gammel, så der frit spil. For det betyder vel så også, at alle frit og kvit kan udlægge videofilm fra f.eks. ”Den danske filmskat” ud på nettet, bare de er over 70 år gamle?
Jeg er nu næsten sikker på, at de vil få sig en slem overraskelse, når diverse filmproducenters eller udlejeres advokater kommer efter dem og kræver bod.

Men det er jo ligesom, at med statens film, kan man bare gøre som man vil. De er jo ”vores film”. Et godt eksempel herpå, er de talrige DSB film UNDER 70 år, som bl.a. en der kalder sig ”klaphatten” eller sådan noget lignende, har udlagt på youtube. Og der er sikkert i hundredevis af undskyldninger for at gøre det.

Og så kan det undre, at youtube næsten holder sig ansvarsfri, ved at gøre udliggeren ansvarlig for overholdelsen af eventuelle rettigheder.

Sidst så skal man vel huske på, at udgiverne (bl.a. filmselskaber og museer) gør sig anstrengelser på at finde (købe og erhverve sig en eventuel copyright), udbedre (koster penge) og distribuere videoer (koster penge). Og det færdige resultat, bliver så uden blusel udlagt af en privatperson uden skrubler og dækkende sig normalt under et synonym. Resultatet er ofte, at udgiverne (her museer) ikke mere gider gøre en indsats, da de ikke kan få udgifterne hjem for den udgivne CD og slet ikke har råd til at finde/købe, forbedre og distribuere nye udgivelser mere.

Det er DET jeg anker over!

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Jeg/vi betalte over 400,- kr. pr fotoaftryk for billeder fra Eibyes film om transporter under krigen til Frihedsmuseet for ca. 15 år siden!

Sabotage mod Maskindepot Gb
Sabotage mod Maskindepot Gb

I oktober 1944 udførte danske sabotører en vellykket sabotageaktion mod Maskindepotet på Københavns Godsbanegård, hvor en række lokomotiver blev sat ud af spillet. Lars Christensen fortæller her om den dramatiske nat.

Læs mere
Indsend billeder

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak