Hvad er der lige sket her ?

af Flemming Jakielski, Rødovre, 23/10 2016, 12:03 (2741 dage siden)

Hvad er der mon sket med denne H maskine ?

[image]


V.H.

Flemming J.

Hvad er der lige sket her ?

af esni, Frederikssund, 23/10 2016, 12:26 (2741 dage siden) @ Flemming Jakielski

Hvad er der mon sket med denne H maskine ?

[image]


V.H.

Flemming J.

Det er en H-Maaskine, og oversiden af fyrkassen er sprængt.

Var der ikke noget om at en H-maskine blev ramt af magnetiske bomber da den kørte under en bro?
Bomberne hængt op af Schallburg korpset?

Hvad er der lige sket her ?

af Oversmeden, 23/10 2016, 13:56 (2741 dage siden) @ esni

Hmm - det billede forklare så hvorfor den maskine ikke kørte fra sent april 1945 til sent januar 1946.
Skaderne taget i betragtning, så har det taget sin tid at udbedre. Hertil skal så lægges bøvlet med at fremskaffe materialerne.....

På billedet ses et stort, rundt hul i kedlen på førersiden (og en del små huller).
Min tanke er at en art bombe er kommet ind den vej og eksploderet. Det kan forklare hvorfor det øverste af kedlen peger opad. Desuden syntes fyrbødersiden af kedlen af være meget skadet....et foto fra den side ville være godt.

Hvem og hvad - aner det ikke. Mit bud vil være en flyvemaskine. Grundet det fremskredne tidspunkt i krigen, så er det næppe en tysk maskine, der har åbnet ild.
En allieret maskine på vej uden at den har ramt sit primære mål og så kom H-maskinen lige på vejen hjem kunne være en forklaring.

Hvad er der lige sket her ?

af hansenph, 23/10 2016, 14:35 (2741 dage siden) @ Oversmeden

Ifølge bogen 'De Sorte Tog .- Lokomotivmænd I Krig' skrevet af Carl Otto Pedersen
var det 2 magnetiske miner hængt op under en viadukt ved Brabrand.
Minerne var tilsyneladende tiltænkt der tyske orlogstog Piraten, men det var forsinket
og H-maskinen med dansk godstog blev sendt afsted fra Brabrand mod Århus.

PS: bogen er værd at læse og kan sikkert lånes på bibliotek.

Med venlig hilsen
Poul Henning Hansen

Hvad er der lige sket her ?

af Steffen Dresler, 23/10 2016, 16:55 (2741 dage siden) @ hansenph

Go´eftermiddag

Jeg har også læst, at det skulle være et par magnetminer (og videreskrevet det), der var nedhængt fra en bro. Men den køber jeg ikke mere.
En magnetmine som dem, der blev nedkastet af RAF, var mere eller mindre en sprængskæreladning, der skulle – ved hjælp af magneter – fastgøres direkte på en skibsside og ved hjælp af en tidsindstillet detonator, detonere på et bestemt tidspunkt. Og hvis IKKE der var direkte kontakt på hele fladen, gav den ”bare” en knald og sprængte sig selv VÆK fra emnet. Måske en bule, men ikke mere.
Hvis man er interesseret i at se en film hvori dette praktiseres, skal man se den norske spillefilm, der omhandler Max Manus (Kopimaskiner og papirvarer efter krigen), hvor han og en kammerat påsætter magnetminer på et tysk fragtskib Oslo havn.
Det er heller ikke beskydning fra fly, da ingen kaliber fra en jagerbomber anvendt over Danmark, ville give et sådan indgangshul(ler). Højeste kaliber er 20 mm maskinkanon (huller og muligvis en lille sprængning).
Jeg tror at det må være en retningsbestemt ladning monteret på den side man kan se og ”blastet” gennem fyrkassen, har så forårsaget et større hul på modsatte side (vi ikke kan se). Et gæt KUNNE være en såkaldt ”Gammon” eller lignende, der er kastet eller slynget.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Dette kan altid diskuteres (undskyldningen), men hvilken effekt skulle en sabotage af ”en af ”Piraterne”” kunne give, med næsten 100 procent sikkerhed et dansk loko med dansk besætning eller dansk lods og med ”ferierejsende” (Urlauber).

Hvad er der lige sket her ?

af KimC, 23/10 2016, 18:14 (2741 dage siden) @ Steffen Dresler

Hvis det der er sket her, var sket på en maskine med personale i førerhuset, var de så ikke blevet dræbt? Ville det ikke være blevet husket i den sammenhæng?
Der kunne feks være tale om en sprængladning placeret og detoneret mens maskinen var "i hus", eller i hvert fald henstod under damp på depotet.

Hvad er der lige sket her ?

af Claus E. Hansen, 23/10 2016, 23:17 (2741 dage siden) @ hansenph
redigeret af Claus E. Hansen, 24/10 2016, 00:08

Modstandsbevægelsen gik efter det tyske orlovstog "Piraten", og som det er nævnt i den meget læseværdige bog "De sorte tog", så blev H-maskinen sendt i forvejen med et dansk tog. Heldigvis kom lokomotivpersonalet intet til, som det også står nævnt i bogen. Men det var specielt i besættelsens sidste år ikke ualmindeligt at sende danske tog i forvejen fremfor tyske tog, for så var det dem der tog "skraldet" hvis der skete noget.

Det var en risikofyldt affære at være lokomotivmand eller at være ved banen i det hele taget i de sidste år af besættelsen. "Piraten" må have haft en dansk lokomotivfører som lods også, hvis den nu var kommet først. Eller måske endda ligefrem en dansk lokomotivbesætning.

Har læst mig til at modstandsbevægelsen gjorde hvad de kunne, for at skåne de danske jernbanefolk inden aktioner, evt. ved at advare først om at noget var i gærde.

Dette og meget mere kan der læses mere om i bogen.

Mvh
Claus

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak