Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Funicularer i Valparaiso - Espiritu Santo og Florida (Generelt)

af Hans T. Møller, Risskov, 1/9 2016, 08:56 (2787 dage siden) @ Hans T. Møller

Vi fortsætter mod øst ad ”Avenida Condell” og passerer højen ”Panteon”, hvor byens protestantiske kirkegård ligger. Chilenerne er katolikker, men i en international havneby som Valparaiso var det naturligt at give ”dissidenter” adgang til religiøse tjenester, herunder begravelse i indviet jord.

Fra år 1900 til 1952 kunne man tage funicularen ”Panteon” op til kirkegården.

Et par hundrede meter længere fremme ad Condell lå funicularen ”Bellavista” for enden af en kort sidegyde. Den eksisterede fra 1899 til 1955.

Der er mig bekendt ingen spor efter "Panteon" og "Bellavista".

Kort før Valparaisos katedral svinger vi til højre og finder funicularen ”Espiritu Santo”. Den er ikke i drift, men den er erklæret for nationalt monument og afventer restaurering. Ad forskellige omveje går jeg op til den øvre station. Ved siden af den ligger en restaurant med en god udsigt, hvor jeg nyder et glas friskpresset kold hindbærjuice.

”Espiritu Santo” åbnede i 1911 og lukkede - forhåbentlig midlertidigt - i 2010. Den er 66 m lang, hælder 44,5 grader og tilhører Compañía de Acsensores de Valparaiso S.A..

[image]

[image]

Den øvre station på "Espiritu Santo" - mange huse i Valparaiso er sådanne "cliffhangers"!

Da spanierne koloniserede Amerika, anlagde de byer, og hvis det var muligt, brugte de et skakbrædt-mønster med lige gader vinkelret på hinanden. I det meste af Valparaiso har terrænforholdene gjort, at dette mønster ikke kunne overholdes, men nu kommer vi til en bydel, hvor idealet er tilstræbt.

Her danner Avenida Colón en snorlige grænse mod syd, og vi vandrer ned ad den, men allerede ved første tværgade går vi til højre og finder funicularen ”Florida”. Den skulle også være erklæret for nationalt monument, men den er i betydeligt dårligere stand end ”Espiritu Santo” - temmelig overgroet af græs og træer.

Der findes en trappe mellem funicularens to stationer, og jeg stiger op. Undervejs indhenter jeg to ret kraftige señoras, som beklager sig højlydt over, at funicularen ikke kører...

”Florida” fungerede 1906-2009, den er 138 m lang, hælder 19 til 19,5 grader og ejes af Cía. Nacional de Ascensores S.A.

[image]

[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Indsend billeder
Kongerejsen 1908
Kongerejsen 1908

I sommeren 1908 rejste Kong Frederik den 8., Dronning Louise og deres tre børn med tog til Jylland, hvor de besøgte en lang række byer. Lars Christensen har i Rigsarkivet fundet DSBs interne korrespondance, samt flere avisers dækning af begivenheden.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak