Militær transport til Oksbøl? (Generelt)

af Steff @, mandag 09. juli, 2018, 22:36 (225 dage siden) @ Niels Munch

Go´aften

NM foreslog Billum Kro da HKH i sin tid havde boet der, men denne tur var en ”old school” tilbage til naturen tur. Altså ”Turisten”. At tingene er ændrede skyldes nok, at et dagligt besøgstal på ca. 60 spisende (og drikkende) daglige gæster i restauranten samt overnattende på time- og dagpenge er gået til 0 (NUL). Der findes jo ikke soldater mere i den forstand og de store brigadeøvelser i Oksbøl er noget ikke mere eksisterende. Derfor heller ikke de talrige militære transporter til- og fra Oksbøl Syd. Og man kan tydeligt se på øvelsesterrænnet, at der ikke mere, eller meget lidt, køres og øves. Det er vel ”naturopretning”. Det største opbud på heden kunne nu om dage tænkes til at være ”Åben hede”, der fandt sted i forrige weekend. Det er så til gengæld et tilløbsstykke for alle turisterne. Men tilbage til jernbanen.

Som sagt bliver der ikke transporteret enheder mere som i gamle dage, men det hele er intakt og klar til hvis.

Min sporsøgen gav heller ikke noget videre resultat. Dog kan noget af ”normalspors” traceen fra udfletning fra Vestbanen ned mod Oksby stadig anes. Den løb på østsiden af Oksbøl-Ho-Skallingen vejen fra udfletningen (hvor den ”nye” er i dag), krydser denne lidt syd for udfletningen til Oksby/Blaavand og kørte så syd vest (se kortudsnit med banen farvet rød).

[image]

Men derfra og ned til ”Tirpitz” stillingen (sort pil), hvor der var 900 mm, spor findes nu intet og det der var op mod Tirpitz stillingen er nu forsvundet p.g.a. det nye ”center”. Området er totalt ændret af det nye center bygget i beton. Tja, efter min mening kunne det godt få ”Albert Speer byggeprisen” for anvendelse af store betonflader ”wie damals”. Men det er jo en anden historie.

Om der er noget at se i omegnen af Oksby/Blåvand fra 900 mm banerne er i hvert tilfælde godt gemt, og det på trods af at byen er næsten uberørt, som billedet nedenunder viser, næsten da;-) ;-) . ” Hier spricht man wieder deutsch und eine bischen dansk”, wie damals.

[image]

Nå, trods bemærkningerne kan og skal tiden jo ikke stå stille og det hele (Oksby/Blåvand) er nu baseret på turister og det giver jo en god indtjening til hele området og dermed Danmark. Og det er jo ikke så ringe endda.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

DSB G602
Utvecklingstendenser danska och norska fjärrtåg
Utvecklingstendenser danska och norska fjärrtåg
Tomas Larsson har udarbejdet denne rapport på svensk (i PDF-format) om udviklingen og anvendelsen af fjerntog i Danmark og Norge med hovedvægten på lyntog og IC3-tog. Læs artiklen 

Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.
Mail til Jernbanen.dk


Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen