Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Frederikssundbanen vs. Frederikssundsbanen (Generelt)

af Schienenwolf, Læsø, 14/9 2018, 06:49 (2044 dage siden) @ UTJ

Nej. Reglen er at det "skal lyde rigtigt" på dansk blandt øvede sprogbrugere med dansk som modersmål. Der er ingen generelle regler hvornår man bruger et "s" og hvornår ikke. I mange tilfælde kan begge versioner bruges og i dette tilfælde med Frederikssund duer begge - men som i andre tilfælde vælger myndighederne én stavemåde.

Jo, når der er tale om egennavne, så er der. Det er ikke ligegyldigt om man skriver f.eks. "Birthe" eller "Birte" og "Matias" eller "Matthias", alt efter hvordan det "lyder rigtigt".


"Man kan ikke give generelle regler for hvornår der skal fuge-s i en sammensætning, og hvornår der ikke skal."

Det er korrekt, når det gælder sammensatte navneord, men egennavne staves på en bestemt måde.

.......
"Ofte forholder det sig sådan at dobbeltsammensætninger, dvs. sammensætninger hvis første led selv er en sammensætning, har fuge-s mellem de to hovedled hvorimod der normalt ikke er s med i de tilsvarende enkeltsammensætninger. Det hedder fx rødvinsglas, men vinglas; rødkålshoved, men kålhoved og lukkelovsforslag, men lovforslag. Men der er mange undtagelser, fx hedder det hyldebærsuppe og fodboldbane uden s."

Og ingen af dine nævnte eksempler er egennavne.


På svensk er "s" som lim mere anvendt. Dér vil Frederikssundsbanan være det naturlige.

På dansk skriver man "Frederikssunds-banen" eller "frederikssundsbanen", når man vælger at betragte ordet som et sammensat navneord og ikke et egennavn. Hvis det betragtes som et egennavn, dvs. som banens egentlige navn, så kan man ikke være vilkårlig.

--
Hilsen
S

Strør ægte Læsø sydesalt i dine sår.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak