Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

DSB hæver antallet af orange billetter (Jernbanen i dag)

af Thomas Rasmussen, Nordjylland, 26/12 2018, 20:51 (1946 dage siden) @ mpp

Sådan er det også i Tyskland – nogle gange har jeg set forbindelser til f.x. Munchen, hvor jeg skal stå af det direkte tog til München og skifte til et langsommere tog. Skal jeg blive på toget koster det noget mere. Det er for så vidt også sådan med Orange – jeg kørte fra Kolding til København og skulle jeg blive i IC-toget ville det være fuld pris og Orangeprisen gjaldt kun med skift til lyntoget i Odense.

Når man søger billetter på dsb.dk, får man kun vist de forbindelser som Rejseplanen finder relevante. Rejseplanen viser umiddelbart de hurtigste forbindelser (optimerer på tid), men supplerer så med langsommere forbindelser hvis man derved kan spare skift eller gangafstand. I dit tilfælde fik du vist forbindelsen med skift til lyntog i Odense fordi den er hurtigere end den direkte forbindelse.

For nylig skulle en veninde af mig fra Aalborg til Næstved, og da hun fremsøgte den rejse på dsb.dk, kom de hurtigste forbindelser frem, og da det var en fredag, var der ingen tilgængelige orangebilletter til disse forbindelser. Ved at foretage separate søgninger Aalborg-Aarhus, Aarhus-Fredericia, Fredericia-Odense og Odense-Slagelse fandt jeg "flaskehalsen": For de fleste fjerntog var der ledige orangepladser nord for Aarhus og øst for Fredericia, men mellem Aarhus og Fredericia var der kun orangepladser på regionaltogene.

Hun endte med – efter mit gravearbejde – at tage et intercitytog fra Aalborg til Aarhus, regionaltog fra Aarhus til Fredericia, lyntog fra Fredercia til Odense og intercitytog igen til Slagelse med bus derfra. Forbindelsen var kun en halv time langsommere end med intercitytoget hele vejen fra Aalborg til Slagelse, men til gengæld meget billigere, fordi der var en orangebillet tilgængelig. At fremsøge denne helt ideelle forbindelse på Rejseplanen var så noget af et arbejde, som lykkedes efter gentagne finjusteringer af parametrene for tilladte transportformer, antal skift, via-stationer og minimumsovergangstid.

--
Thomas Rasmussen
[image][image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak