signalsystemet - status? (Generelt)

af Lasse Toylsbjerg-Petersen, onsdag 13. marts, 2019, 13:31 (723 dage siden) @ steenth

Steenth skrev blandt andet:

Der kommer nye sikringsanlæg i stedet for de nuværende - det er her gevinsten er, at man får de gamle væk til noget som er mere driftsstabil. Mit bud, at det er her noget at af det væsentlige er her. Og de nye sikringsanlæg er kan leveres til både alm. gamle signaler og til med ETCS. Det er kendt teknologi. Banedanmark har bare købt stor ind...Man kunne have overført alle de gamle sikringsanlæg til det nye system og fået den samme genvist ud af det.

Signalprogrammet medfører at alle sikringsanlæg og alle del-komponenter skal skiftes - helt ned til bomme på overkørsler og lignende - uanset tilstand. De sikringsanlæg der skiftes til kan dog ikke fungere med de "gamle" signaler. Til gengæld kan nogle af de eksisterende Bombardier sikringsanlæg (Type 1990) med opdaterede datamater fungere med ERTMS fjernstyring (både Alstoms og Thales ERTMS - som disse sikringsanlæg virker med i blandt andet Spanien og Polen). Kapaciteten i de opgraderede sikringsdatamater er så stor, at den eksisterende håndfuld 1990-anlæg med nye datamater "bagved" kunne styre hele landet, og investeringen i Signalprogrammet kunne have været markant mindre - men det vidste man ikke dengang man besluttede sig for Signalprogrammet (rapporten fra 2006, der med 30% risikotillæg for "total udskiftning" mod 50% risikotillæg for "løbende udskiftning" konkluderede at det "kostede det samme" og så kunne man jo ligeså godt skifte det hele og indføre ERTMS - ret frit oversat :-))

Set i bagklogskabens lys, kunne man formentlig have hentet 80% af potentialet i Signalprogrammet for 10% af investeringen. Men det vidste man altså ikke dengang.

Lasse


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen