DSB Tolne-Kvissel-Frederikshavn (Generelt)

af Thomas Rasmussen @, Nordjylland, søndag 11. august, 2019, 23:17 (338 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Hm.....det har vel krævet, at DSB accepterede, at man kørte uden gyldig billet/kort Tolne-Kvissel-Frederikshavn. Gjorde DSB det? Hvis de gjorde, har det jo krævet en særskilt instruktion af togpersonalet.

Mig bekendt har der ikke været nogen præcedens hos DSB om at tillade folk at rejse over Frederikshavn, hvis deres billet ikke gjaldt dertil.

Imidlertid har der siden NT's zonereform i 10'erne været det samme antal zoner fra Aalborg/Aalborg Vestby/Lindholm, Brønderslev, Vrå og Hjørring til Kvissel som til Frederikshavn (hhv. 10, 6, 5 og 5 zoner). Kvissel og Frederikshavn ligger i hver deres zone, men Vendsysselbanens L-form bevirker, at der zonemæssigt bliver lige langt. Når der er det, kan en zonebillet fra en af de nævnte stationer til Kvissel jo bruges til Frederikshavn og tilbage igen indenfor omstigningstiden. "Manøvren" kan ikke foretages med start i Sindal, hvorfra der er 3 zoner til Kvissel, men 4 til Frederikshavn. Den kan heller ikke foretages med slut i Tolne frem for Kvissel, fordi der fra alle stationer på Vendsysselbanen er mindst én zone længere til Frederikshavn end til Tolne.

Den anden vej er det simplere. Fra Kvissel til Frederikshavn er der 2 zoner, hvilket er det mindste, der kan indløses zonebillet til, og dermed kan enhver zonebillet fra Kvissel til en anden station på Vendsysselbanen benyttes over Frederikshavn. Fra Tolne er der 3 zoner til Frederikshavn, så her er det en forudsætning, at man skal mindst 3 zoner væk. Således kan manøvren foretages, hvis man skal til Hjørring (4 zoner) eller længere, men ikke hvis man kun skal til Sindal (2 zoner).

Manøvren skal være tilladt med zonebilletter i hver retning for at kunne foretages med periodekort. Min ven, som gav mig kendskab til manøvren, havde periodekort Aalborg-Kvissel og var flittig bruger af den, hvilket jo var helt i overensstemmelse med rejsereglerne. Konklusionen synes at være, at Kvissel-rejsende kan benytte manøvren frit, medmindre de blot skal til Sindal; mens Tolne-rejsende kun kan dette, hvis rejsen foretages fra Tolne og ikke på periodekort.

--
Thomas Rasmussen
[image][image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen