Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Køreplan metro (Generelt)

af metrohenrik ⌂, Ringsted, 25/9 2019, 07:13 (1672 dage siden) @ dysharmonica

Der er en rejseplan, med det er ikke en fast rejseplan. Togerne passer hinanden så de har plads nok ifl signalsystemet. Så hvis der er en forsinkelse på linjen, beregner togene, der forlader Vestamager, hvornår de skal forlade for at passe ind i den forsinkede kørsel på linjen. Tror jeg.

Der ligger en køreplan i ATC. Den kan vi ændre med kort varsel, forstået på den måde at planen lægges i ATC om natten, men at trafiklederen til enhver tid kan ændre de parametre der gør sig gældende. F.eks ændre holdetiden på en station, hvis der i en periode er mange rejsende derfra eller til. Det kunne være store arrangementer i Royal Arena, Bella Center eller Forum. Trafikleder kan også ændre holdemønster, og lukke en perron.

Uden at blive for teknisk, så har ATC to måder at køre tog på. Den ene hedder køreplansregulering. Her holder ATC togene i den køreplan de har fået. Her vil et tog hele tiden køre efter den køreplan der ligger. Når der så er kunder der holder dørene, eller en perrondør der ikke lukker rigtigt, så vil toget forsøge at indhente den tid, ved en hurtigere acceleration, eller ved at køre hurtigere, indtil den har indhentet tiden. Som i øvrigt er opgjort i sekunder.
Den anden regulering kaldes afstandsregulering. Her vil ATC hele tiden holde øje med hvor mange tog der er på systemet, og så dele afstanden ud så der er lige lang tid mellem togene. Så når en passager holder dørene, eller en perrondør fejler, vil toget blive forsinket, og så vil ATC sætte farten lidt ned på de øvrige tog, så der igen er lige afstand mellem togene.

Håber det giver lidt mening.

Med hensyn til tiderne i Rejseplanen, så vender jeg lige tilbage.

--
Venlig hilsen
Henrik Værum Høgh


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

ContecRail
Ambulancetoget holder klar
Ambulancetoget holder klar

Denne artikel stammer fra bogen ´Eventyret om Jernbanen´ af J. Fr. Lawaetz, Jespersen og Pios Forlag 1935. Den handler om, hvad der sker når alarmen lyder over Godsbanegården og hjælpetoget rykker ud med hjælpevogne, redningsvogne og ambulancevogne.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak